Cultuur & Media

De NTR Podcastprijs 2018 - Deze podcasts moet je vandaag horen

NTRVPRO
foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. De NTR Podcastprijs 2018 - Deze podcasts moet je vandaag horen

Vanavond zijn weer genomineerden van de NTR Podcastprijs 2018 in RadioDoc te horen. Uit een recordaantal van 45 inzendingen zijn twaalf kanshebbers geselecteerd die kans maken op de aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers. De prijs zal op 2 september worden uitgereikt.

Dit jaar zijn er vier genomineerden uit Vlaanderen en acht uit Nederland. Opvallend is het aantal onderzoeksjournalistieke podcasts, zoals over de bitcoin en privacy. Ook tonen de inzendingen de maatschappelijke betrokkenheid van de makers, met thema's als eenzaamheid onder ouderen, het sociaal kredietsysteem in China en de export van tweedehands kleding.

Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 2 september deze onderscheiding.
Deel 1, 2 en 3 luister je hier terug. Deel 4 en 5 hier. Vanavond hoor je om 21:00 uur op NPO Radio 1 de volgende podcasts:

Podcast 6: The secret life of secondhand clothing

Gemaakt door Lente de Vil (Hogeschool Thomas More)
Cybercriminelen lopen voorop in het gebruik van de nieuwste technologie. Zo blijven ze immers uit handen van de politie. Een van die nieuwe technologieën is de bitcoin en andere cryptovaluta. Terwijl de traditionele media zich storten op de beurskoersen van de digitale munt duikt Thijs van Dorssen diep in de schaduwwereld die de bitcoin met zich meebrengt.
Wat gebeurt er met al die broeken, t-shirts, jurken en andere kleding die we afdanken en in de container stoppen? Lente de Vil reist mee met de gedumpte kleren, ze begint in België om te eindigen in Oeganda.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podcast 7: Forever alone

Gemaakt door Kitty Munnichs en Fay Troost (master Journalistiek RUG)
Waar vrienden van relatie naar relatie hoppen, lijkt voor de makers het motto 'forever alone' op te gaan. Midden twintig en al hun hele leven happy single. Toch begint het te knagen en vraagt het duo zich af: zijn wij gedoemd om 'forever alone' te blijven?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De volgende afleveringen van de NTR Podcastprijs zijn te horen op de zondagen 12 augustus, 19 augustus en 26 augustus om 21:00 uur op NPO Radio 1.
Alvast alle genomineerden beluisteren? Dat kan op Soundcloud en op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs. Meer informatie over de NTR Podcastprijs vind je hier.
Ster advertentie
Ster advertentie