Cultuur & Media
NTR

'Ik kon aanwijzen waar De Wereld Draait Door op mijn rug zat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik kon aanwijzen waar De Wereld Draait Door op mijn rug zat'

"In het werk dat ik doe loop je eigenlijk continu tegen teleurstellingen aan, want je bent de hele tijd dingen aan het uitproberen en 90 procent van de dingen die je uitprobeert lukt niet", vertelt LuckyTV-bedenker Sander van de Pavert in Kunststof. "Als ik creatief bezig ben, zet ik die teleurstellingen vrij snel opzij en dan probeer ik het opnieuw."

Sander van de Pavert in Kunststof

"De hele club mensen van De Wereld Draait Door zijn de mensen geweest die mij zeker in het begin een podium hebben geboden. Zij hebben mij een beetje in het zadel geholpen. Ze hebben mij alle vrijheid geboden."

"Eigenlijk al een jaar voordat DWDD stopte had ik de kraan een beetje dichtgedraaid, omdat ik me ook op andere dingen wilde concentreren. Dat laatste seizoen was ik er al heel weinig. Toen het programma stopte was het niet een complete klap."

Elke dag opnieuw iets nieuws verzinnen

"Ik heb in die 15 jaar natuurlijk regelmatig gedacht, hoe lang ga ik dit nog doen? Het mooie en tegelijk het lastige aan wat ik deed was het elke dag opnieuw iets nieuws verzinnen. Het aardige aan mijn werk was dat ik zelf kon doen waar ik zin in had. In dat opzicht ben ik het nooit zat geworden. Dat was ook wel een beetje lastig, omdat ik dacht, misschien is het ook wel eens nodig dat ik het zat word. Ik heb in het verleden gedacht, je moet gewoon de stekker eruit trekken en dan zien we daarna wel verder."

Quote

Er zijn wel momenten geweest dat ik het bijna niet meer kon

Sander van de Pavert

Je kunt ten onder gaan aan het werk. Dat is bij Sander naar eigen zeggen nooit gebeurd. "Ik heb dat op het nippertje weten te vermijden. Er zijn wel momenten geweest dat ik het bijna niet meer kon. Omdat ik mezelf in de weg zat. Ik voelde het op een gegeven moment letterlijk fysiek: ik kon aanwijzen waar De Wereld Draait Door op mijn rug zat bij wijze van spreken. Op dat moment was er altijd de zomerstop, net op tijd om op adem te komen. Er zijn momenten geweest dat ik dacht moet ik hier niet gewoon mee ophouden. Dat is uiteindelijk nooit urgent gebleken."

Terug op televisie

"Ik heb de afgelopen maanden eigenlijk vrij weinig gedaan. Ik ben op adem gekomen. Er is weer energie, en er is weer zin om dingen te maken." Sander zou een theatershow gaan maken, 67 voorstellingen stonden er gepland, die wegens corona niet doorgaan.

"Nu heb ik onlangs bedacht dat ik toch wel weer televisie wil gaan maken." Wat en bij wie wil Sander nog niet zeggen. "Het is net iets te vroeg om daar iets concreets over te zeggen. Ik wil graag op een vaste dag of wellicht meerdere vaste dagen in de week, mijn eigen kleine plekje krijgen om te doen waar ik zin in heb. Zeg maar een rubriekje."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie