Cultuur & Media
NTR

'Ieder mens verdient het om met mededogen bekeken te worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ieder mens verdient het om met mededogen bekeken te worden'

Actrice Malou Gorter is onder andere bekend door haar rol als advocate Merel in de televisieserie Oogappels. Nu zou ze te zien zijn in de theatertrilogie Leedvermaak, maar deze voorstelling is helaas, na lange voorbereiding, afgeblazen vanwege de corona maatregelen. In Kunststof vertelt ze hoe het haar en haar vakgenoten treft.

Video niet beschikbaar

Gorter is opgeleid als actrice in de tijd dat glamour niet echt een aanbeveling was. Gorter: "Je opmaken voor een foto was not done. Het moest allemaal naturel en het ging altijd om de inhoud. Voor een rode loper-moment denk ik nog steeds; een spijkerbroek kan toch ook."

"Ik ben opgegroeid in Haarlem en werkte als 12-jarige al in de garderobe van schouwburg De Toneelschuur. Mijn moeder was een van de oprichters van het theater. Zo mocht ik gratis naar voorstellingen. Het was de tijd van de experimentele gezelschappen. Met veel aandacht voor absurdisme en ontregeling."

Quote

De culturele sector is totaal uitgekleed

Malou Gorter

Leedvermaak uitgesteld

Afgelopen zondag zou de première van Leedvermaak hebben plaats gevonden. Het hoogtepunt van het theaterseizoen, een groots project van Het Nationale Toneel in Den Haag. Een 5 uur durende theatertrilogie, een bewerking van de teksten van Judith Herzerg. Besloten is om de trilogie te verplaatsen naar seizoen 20/21.

Gorter: "Om het leed te verzachten hadden we wel een première borrel via Zoom. In plaats van in onze chique kleding zat iedereen er half aangekleed bij. In korte broek, of nog een pyjamabroek of helemaal niks. Bijna symbolisch voor hoe het nu is in onze sector. Het voelt heel erg uitgekleed."

'Kunst en cultuur zijn een groot deel van onze beschaving'

Malou Gorter is naast actrice ook een van de bestuursleden van ACT, een belangenorganisatie van acteurs. Ze constateren dat binnen enkele weken culturele instellingen op instorten staan.

Gorter: "Wat er mist is een besef in de samenleving dat kunst en cultuur een groot deel van onze beschaving zijn. Er wordt heel hard gewerkt om nieuwe en troostrijke dingen te maken. Hoeveel er nu wordt veel gelezen, muziek gemaakt, en hoeveel mensen nu tv-series kijken, daar is grote behoefte aan. Dat is een basis in het leven. In Frankrijk en Duitsland is daar meer begrip en aandacht voor, en iemand als Macron benoemt het belang ook."

Geen discussie over KLM

"Als KLM omvalt bestrijdt niemand dat het goed is om het bedrijf te redden. Maar wij als culturele sector moeten steeds uitleggen dat we ook overeind moeten blijven. En waarom dat belangrijk is. Het probleem is dat 70-80% van de acteurs, muzikanten en technici zzp-ers zijn. Vanwege de bezuinigen van 8 jaar geleden is de sector al gehalveerd en is sindsdien zelfstandige. Er was toen al iets zeer ernstigs gebeurd in deze sector."

Merel, de koelkastmoeder in Oogappels

De tv serie Oogappels is een van die publiekstrekkers die het in deze tijd heel goed doet. 1.3 miljoen mensen volgt de serie waarin Malou Gorter de rol van Merel speelt. Gorter: "Merel is een vrouw die weinig praat. Ze is extra streng voor haar dochters, maar wat zit daar achter? Aan mij de taak om vorm te geven aan zo'n vrouw die niet weet wat ze voelt.

Je moet zo'n vrouw tegenkleur geven, anders wordt het een monster. Ze kan niet alleen maar die koelkastmoeder zijn, er schemert altijd gevoel door. Je moet naar de totale mens kijken, die dan misschien is verdwenen. Als acteur moet je daar oog voor hebben. Ieder mens verdient het om met mededogen bekeken te worden."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie