Cultuur & Media
AVROTROS

Waarom de jeugd zich nog altijd braaf aan alle maatregelen houdt

foto: wiki commonsfoto: wiki commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de jeugd zich nog altijd braaf aan alle maatregelen houdt

Ze beseffen de lange termijn impact niet en zijn zeer gehecht aan oudere generaties. Dat zijn volgens hoogleraar jeugdncultuur Tom ter Bogt de hoofdoorzaken dat de jonge generaties zich zo gedwee aan de maatregelen houden om het coronavirus tegen te gaan. Tot zover heeft deze generatie zonder veel weerstand op kunnen groeien, maar deze corona-crisis kan daarvoor de game-changer zijn.

{podcast audio="127120" caption="Jortcast #223 - De jeugd: braaf in lockdown" }

Braveriken

Ondanks dat de jeugd amper iets te vrezen heeft voor Covid-19 houdt dit leeftijdscohort van de natie zich bijzonder goed aan de opgelegde regels. Volgens professor Ter Bogt zijn de jongeren van nu zeker braaf. "Ze hebben later seks, ze drinken minder, ja op feesten gebruiken ze drugs. Maar over het algemeen is het een hele gedweeë generatie."

Ter Bogt voorspelt dat de jeugd deze zomer wel stiekem samen gaat komen op parkeerplaatsen en in weilanden om samen te zijn. Maar massaal zal dit allemaal niet worden.

De toekomstige problemen die er ontstaan door de intelligente lockdown zoals het enorme begrotingstekort en de klappen die de economie oploopt zijn voor jongeren en voor niemand eigenlijk te overzien. Mensen komen niet in verzet voor een probleem dat pas over drie jaar daar is. Alleen voor meer acute zaken gaat men de straat op, hoewel het klimaat hier een uitzondering is.

Jaren '60

De generatiekloof die er in de jaren '60 was, waardoor de vlam in de pan sloeg, daar is deze dagen absoluut geen sprake van. "Ouders hebben geïnvesteerd in goede relaties met hun kinderen."

Ondanks dat Ter Bogt nu geen enkel spoor ziet van een generatie die zich aan het klaarmaken is om de strijd aan te gaan tegen ouderen, wijst hij wel op het feit dat in 1961 geen enkele wetenschapper, onderzoeker o.i.d. had voorspeld dat de jeugd enkele jaren later en masse in het Vondelpark aan de pretsigaret zat.

Nee, de jeugd werd gezien als een hardwerkende serieuze generatie. Daar houdt dr Kelder zich dan maar aan vast in zijn onbegrip van de jeugd die zo stil afwacht op het einde van de lockdown.

Tom ter Bogt, jeugdcultuur

Ster advertentie
Ster advertentie