Cultuur & Media

'Koninklijke' Rubens brengt ruim 6 miljoen euro op op veiling

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Koninklijke' Rubens brengt ruim 6 miljoen euro op op veiling

[NOS] In New York heeft de veiling van een tekening van kunstenaar Peter Paul Rubens 7 miljoen dollar (ruim 6 miljoen euro) opgebracht. Het was in bezit van prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix. Naast dit topstuk werden nog twaalf andere werken van Christina geveild, die brachten lagere bedragen op.

De tekening is een voorstudie voor een van Rubens bekendste werken: Kruisoprichting, het altaarstuk van de kathedraal in Antwerpen. In de catalogus werd de opbrengst geraamd tussen de 2 en 3 miljoen euro, maar kenners sloten niet uit dat het veel meer zou worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De veiling van de Rubens heeft tot ergernis geleid bij musea in Nederland. Ze zeggen dat de prinses misschien niet formeel, maar wel moreel de verplichting had het werk eerst aan Nederlandse musea aan te bieden.

Volgens de musea hoort Rubens' tekening tot het Nederlands cultureel erfgoed. Het stuk werd in 1838 aangekocht door de latere koning Willem II. Samen met zijn vrouw Anna Paulowna legde hij een grote kunstcollectie aan.

Ster advertentie
Ster advertentie