Cultuur & Media
BNNVARA

Het fenomeen Kanye West

  1. Nieuwschevron right
  2. Het fenomeen Kanye West

Het eerste deel van de driedelige Kanye West documentaire ‘Jeen-yuhs’ verschijnt vandaag op Netflix. Bij Vroeg! schuift Zakaria Taous aan, journalist bij ondere andere FunX en tevens ook groot fan van Kanye West.

Producer, rapper, trendsetter; Kanye West doet het allemaal. Zijn carrière begon als producer bij Roc-A-Fella records, het record label van rapper Jay Z, maar hij wilde zelf ook erg graag muziek maken. Een keerpunt in zijn leven was een groot auto ongeluk dat hij op het nippertje overleefde. Zijn kaak moest gerepareerd worden en daarna had hij hechtingen in zijn mond. Plots kreeg hij het idee voor het nummer Through The Wire, wat op zijn debuutalbum The College Dropout staat, waar hij letterlijk door zijn hechtingen heen rapt.

Uniek

Wat Kanye West zo uniek maakt, is volgens Taous dat hij denkt vanuit zijn producer achtergrond. “Al zijn tracks heeft hij gemaakt met bepaalde sounds en beats. Zijn sound is dat hij de menselijke stem probeert te veranderen in een beat”, zegt hij. West kan zonder twijfel neergezet worden als icoon; hij noemt zichzelf dan ook een rockster en is volledig overtuigd van zijn eigen genie. Vanwege alle drama die om Kanye West heen hangt en alle reuring die hij met zich meebrengt, ontstaat de vraag waarom mensen hem nog steeds serieus nemen als artiest. Taous noemt het ook een rockster-factor, die samenhangt met West zijn impulsiviteit.

Modeontwerper

Naast muziek is ook mode een groot onderdeel van West. Al vanaf het begin van zijn carrière speelde hij met zijn stijl en heeft hij uiteindelijk ook zijn eigen kledinglijnen gemaakt. “Hij heeft heel hard gewerkt om serieus genomen te worden in de mode industrie”, beaamt Taous. Waar hij moest vechten voor zijn plek als rapper, moest hij tien keer zo hard strijden voor zijn plek in de modewereld om zichzelf te bewijzen.

Luister het gesprek terug in de podcast om meer te weten te komen over Kanye West.

#33 - Wat maakt Kanye West een genie? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie