Cultuur & Media
KRO-NCRV

Oud verschijnsel, nieuw woord: parasietfietsen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud verschijnsel, nieuw woord: parasietfietsen

Onze taal verandert en constant verdwijnen er woorden en komen er nieuwe bij. Dikke van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon nomineert in De Taalstaat wekelijks een nieuw woord uit de actualiteit dat in aanmerking komt voor de herdruk van het woordenboek. Dit keer koos hij het werkwoord 'parasietfietsen'.

Woord van de Week: Parasietfietsen

Het woord dook op in de NRC-column van Martine Kamsma. Ze beschrijft daar het fenomeen fietsparasiet dat ontstaan is uit het woord Puch-parasiet. Ze schreef: "Op de fietspaden in Friesland, onbeschut en altijd tegenwind, was het een bekend verschijnsel: de Puch-parasiet. Fietsende scholieren die zich vastklampten aan een medescholier met een brommer, zodat ze zelf niet hoefden te trappen."

Inmiddels constateert de Kamsma dat de Puch-parasiet is doorgeƫvolueerd naar de e-bikeparasiet: mensen op een e-bike die een andere fietsers voortslepen of -duwen.

Oud fenomeen

Volgens Den Boon is het verschijnsel van een fietsparasiet al veel ouder. "Vijftig jaar geleden deden we dit ook al, maar ik kan me niet herinneren dat er een woord voor was."

Het woord klinkt volgens hem niet zo vriendelijk (een parasiet is immers een diertje dat overleeft ten koste van de ander) maar door de assonantie ie-klanken zit er een mooi ritme waardoor het woord potentie heeft te beklijven. De definitie die de Van Dale-hoofdredacteur definieert voor parasietfietsen: "Als fietser aanhaken bij een sneller voertuig om zich te laten voorttrekken."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie