Cultuur & Media
AVROTROS

Om salarisverhoging vragen? 'Gedraag je als Rutte': tips van econoom Sophie van Gool

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Om salarisverhoging vragen? 'Gedraag je als Rutte': tips van econoom Sophie van Gool

Of je nu in het ziekenhuis werkt, bij een bedrijf of bij de radio: volgens Sophie van Gool - auteur van het boek Waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen - gebruiken leidinggevenden altijd dezelfde argumenten om onderhandelingen voor een hoger salaris te pareren. Van Gool heeft ook dé tip hoe daarmee om te gaan: gedraag je als Rutte!

#175 - Sophie van Gool - MISCHA!

Het zijn lastige tijden, iedereen wil meer geld: volgens Van Gool zijn dat hele bekende redenen om een loonsverhoging af te wijzen. "Maar als je als Rutte bent heb je je eigen verhaal. Dat zie je ook bij persconferenties. Hij geeft helemaal geen antwoord op de vraag, hij heeft gewoon zijn eigen verhaal ingestudeerd en dat weet hij slim af te draaien."

'Natuurlijk gaan ze tegenstribbelen'

Volgens Van Gool moet je je argumenten goed voorbereiden, en ervoor zorgen dat je in kunt gaan op je prestaties. "En natuurlijk gaan ze tegenstribbelen. Maar daar moet je eigenlijk niet naar luisteren. Gewoon herhalen. Dan denken mensen: ja, dat heb ik al gezegd, maar zo'n manager heeft honderd dingen aan zijn of haar hoofd, en niet altijd zicht op wat je allemaal presteert. Daar moet je hem of haar aan helpen herinneren."

De Rutte-methode werkt ook goed om kritiek van je af te laten glijden. "Ik heb het idee dat hij dingen niet echt persoonlijk opvat. Het is iets zakelijks, een leidinggevende doet het waarschijnlijk tien keer per dag, of tien keer per maand. Die is het ook snel weer vergeten. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat ze nee zeggen. Nou, life goes on."

#175 - Sophie van Gool - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie