Bureau Buitenland
VPRO

Tinder-date beroving van Marokkaanse diplomaten zorgt voor ophef in Rabat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tinder-date beroving van Marokkaanse diplomaten zorgt voor ophef in Rabat

Twee Marokkaanse diplomaten werden vorige week beroofd na een dubbeldate met twee vrouwen in Colombia die ze op Tinder hadden ontmoet. Volgens het Colombiaanse nieuws waren de twee diplomaten onder invloed van drank en drugs, maar in Marokko wordt het publiek een hele andere versie van de waarheid voorgeschoteld. In Bureau Uitgelicht vertelt correspondent Samira Jadir dat veel Marokkanen desondanks woedend zijn.

VPRO BB uitgelicht 2608

"Het zijn twee extreem professionele diplomaten", vertelde de Marokkaanse ambassadeur in Colombia na het incident. Tijdens het etentje is er volgens haar dan ook geen druppel gedronken, in plaats daarvan zouden haar twee collega’s gedrogeerd zijn door hun Colombiaanse dates. "Daarna zijn ze veilig weer thuis gekomen, waar ze ontdekten dat hun spullen waren gestolen," aldus de ambassadeur.

"Wie het Colombiaanse nieuws kijkt krijgt echter een heel ander beeld van de situatie", vertelt Marokko-correspondent Samira Jadir. "De twee zouden onder invloed van alcohol en drugs een makkelijk doelwit zijn geweest. Gemakkelijk konden de twee dames de diplomaten drogeren en hun spullen meenemen. Na afloop moest één van de twee mannen zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis."

In Marokko vinden veel mensen de Colombiaanse versie van het verhaal toch een stuk geloofwaardiger dan de lezing van de Marokkaanse ambassadeur. "Op sociale media wordt woedend gereageerd. Alcoholgebruik is in Marokko voor velen toch een taboe en al helemaal als het dit soort belangrijke figuren betreft", vertelt Jadir. "Op Facebook roepen mensen zelfs op om de ambassade maar te sluiten."

Hoewel volgens het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de twee diplomaten niks fout hebben gedaan zijn ze toch terug geroepen naar Rabat en moeten ze zelfs voor de tuchtkamer komen. Voor veel Marokkanen een bevestiging: misschien zijn die twee toch niet zo onschuldig als ze doen voorkomen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie