Buitenland
VPRO

Waarom sluiten jonge vrouwen zich aan bij IS?

foto: Four Daughters / Cinéart
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom sluiten jonge vrouwen zich aan bij IS?

In haar bekroonde documentaire Four Daughters gaat de Tunesische regisseur Kaouther Ben Hania op zoek naar de oorzaken van radicalisering. Van de vier dochters van moeder Olfa zijn de oudste twee naar het Kalifaat vertrokken. Wat is er in dat gezin gebeurd?

Video niet beschikbaar

Four Daughters maakte furore op het festival in Cannes, is genomineerd voor een Oscar en draait nu ook in Nederland in de bioscoop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Four Daughters

NOS-journalist en Tunesië-kenner Sheily Belhaj vertelt in Bureau Buitenland dat de film een origineel en gelaagd beeld schetst van radicalisering in Tunesië. Four Daughters zweeft tussen fictie en documentaire: een deel van de rollen wordt gespeeld door de betrokkenen zelf, een ander deel door actrices. De rol van de moeder wordt bijvoorbeeld door de beroemde Arabische actrice Hind Sabi overgenomen, wanneer zij het zelf niet meer aankan haar verhaal te doen. Die combinatie is niet verwarrend, volgens Belhaj. "Je blijft je als kijker steeds realiseren wat deze vrouwen hebben meegemaakt. En ik vind het enorm dapper hoe ze hun verhaal delen."

Tunesië kende vele jonge uitreizigers naar het kalifaat. De kwestie heeft het land lang in de greep gehouden, maar een echt antwoord op de vraag waarom jongeren radicaliseren is er nooit gekomen. Volgens regisseur Ben Hania is het niet voldoende om alleen de maatschappelijke context in Tunesië als oorzaak te zien, zegt ze in een interview met De Morgen. Het gaat ook om wat er speelt in families. In de film is dat de weerstand die Olfa’s dochters tegen haar gewelddadige opvoedstijl ondervonden. Fundamentalisme was een manier om zich aan haar macht te ontworstelen.

Belhaj onderstreept die gedachte. De film schetst volgens haar een universeel beeld van rebellerende tieners die zich afzetten tegen hun moeder en biedt verschillende perspectieven op het vrouw-zijn in Tunesië. "We zien een maatschappij die aan de ene kant open is, maar waar altijd nog conservatieve ongeschreven regels gelden."

Radicalisering jonge meiden

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie