Bureau Buitenland
VPRO

Waarom in Iran de vlam zomaar weer kan oplaaien

foto: Pedro PARDO / AFPfoto: Pedro PARDO / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom in Iran de vlam zomaar weer kan oplaaien

Na maanden van grootschalige demonstraties lijken de protesten in Iran af te nemen. Na duizenden arrestaties, honderden doden en zelfs executies gaan er steeds minder mensen de straat op Het regime lijkt de burgeropstand onder de duim hebben gekregen. Maar volgens historicus en Iran-kenner Peyman Jafari kan de vlam zomaar weer oplaaien, zo vertelt hij in Bureau Buitenland.

Straatprotesten Iran lijken af te nemen

Geen reden voor opluchting bij regime

De protesten in Iran zijn in schaal afgenomen, constateert Jafari in Bureau Buitenland. "Zeker als je dat vergelijkt met de maanden oktober en november, toen er nog in honderden steden werd gedemonstreerd."

Intussen heeft het regime hardhandig opgetreden: duizenden arrestaties, honderden doden en vier executies. Toch is dat geen reden voor opluchting bij het regime, verzekert de historicus. "Een verzoening tussen de bevolking en de politieke elite is lastiger geworden. Binnen de politieke top zingen er voorzichtige geluiden rond dat het zo niet verder kan."

Rustmoment

De Nederlands-Iraanse journalist Mina Etemad ziet ook dat de protesten niet in de fase van een paar maanden geleden zijn. "Er is ook een vermoeidheid onder mensen. Deze relatief rustigere periode kan ook een moment zijn om het inhoudelijk over de toekomst te hebben. Men gaat in discussie met elkaar over wat een alternatief systeem kan zijn als het huidige regime omvalt. Dat zou hoop kunnen bieden voor de toekomst."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie