Buitenland
VPRO

Hoe de gewone Amerikaan zijn huis verliest

foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de gewone Amerikaan zijn huis verliest

Al jaren is dakloosheid een groeiend probleem in Amerikaanse steden als San Francisco, maar sinds de coronapandemie verliezen nog veel meer mensen hun huis. Steeds meer campers, tenten en zelfgebouwde krotten verschijnen aan de randen van de stad. Correspondent Jurriaan van Eerten bezocht voor Bureau Buitenland een daklozenkamp in Oakland, in San Francisco’s Bay Area.

VPRO BB Dakloos

"Ik verdiende vijfenzestigduizend dollar per jaar als chef-kok," vertelt de dakloze Morgan Bresnan, "maar de huren zijn hier zo hoog dat ik nooit heb kunnen sparen." Toen zijn restaurant failliet ging, belandde Morgan dan ook meteen op straat. Veel Amerikanen belanden op zo’n manier in de dakloosheid.

Zo ook de man die iets verderop tussen twee snelwegafslagen zijn nieuwe huisje bouwt. "Het worden twee verdiepingen, gemaakt van pallets." Zijn spullen herinneren aan zijn vorige leven, onder dozen en troep staat een dure Steinway vleugel. "Al woon ik op straat, ik speel nog steeds", vertelt hij, en gaat direct achter zijn piano zitten.


Beeld: Eline van Nes

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie