Buitenland
VPRO

Waarom Salvadoranen naar België vluchten

foto: Marvin RECINOS Marvin RECINOS / AFPfoto: Marvin RECINOS Marvin RECINOS / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Salvadoranen naar België vluchten

Niet Afghanen of Syriërs, maar Salvadoranen vormden de grootste groep vluchtelingen die vorige maand in België voor het eerst asiel aanvroegen. Het piepkleine Midden-Amerikaanse El Salvador staat al maandenlang in die top drie, maar waarom België?

"Het land worden gecontroleerd door gewapende bendes", zegt de 30-jarige Monfredo Romero. Een paar weken geleden vluchtte de Salvadoraanse boer naar België wegens afpersing en bedreiging door jeugdbendes. Ze persen burgers af en dwingen vaders om hun kinderen af te staan, om ze lid te maken van de bendes.

Wie kan, vlucht. Het afgelopen jaar waren de vluchtelingenkaravanen naar de VS regelmatig in het nieuws. Maar de VS binnenkomen is moeilijk en duur geworden, en dus zoeken velen naar een alternatief. Terwijl in Nederland maar enkele tientallen Salvadoranen per jaar aankomen, was Romero één van de vele honderden Salvadoranen die de afgelopen maanden naar België kwamen.

De reden is dat het, als een van de weinige landen in Europa, bendegeweld erkent als reden om asiel te verlenen. Dirk van den Bulck, hoofd van de CGVS, de Belgische IND weet hoe onleefbaar El Salvador is geworden. "Ik meen dat het, als het gaat om zeer ernstige reële bedreiging van benden naar het leven van personen, het nodig is op zijn minst subsidiaire bescherming toe te kennen."

In El Salvador zijn mensen niet veilig voor het geweld van bendes.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie