Buitenland

Prognose: Macron haalt meer stemmen dan Le Pen in eerste ronde presidentsverkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prognose: Macron haalt meer stemmen dan Le Pen in eerste ronde presidentsverkiezingen

Emmanuel Macron lijkt in de eerste ronde
van de Franse presidentverkiezingen de meeste stemmen te hebben behaald.
Volgens de eerste prognoses haalt hij 28 procent van de stemmen. De
rechts-radicale kandidaat Marine Le Pen volgt met 23 procent.

Omdat geen van de kandidaten minstens 50 procent van de stemmen heeft gehaald, volgt over twee weken een tweede ronde. Daarin nemen alleen de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar op, in dit geval dus Macron en Le Pen.

“De afstand is eigenlijk gelijk aan die van twee weken geleden”, vertelt historica en Frankrijk-kenner van de Universiteit Utrecht, Marloes Beers in een speciale verkiezingsuitzending. “En dat terwijl er de laatste twee weken van alles is gebeurd.”

Kijk hier de hele special over de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen terug

Video niet beschikbaar

Zeer betrouwbaar

De meeste stembureaus sloten om 19.00 uur. In enkele grote steden bleven de stembureaus geopend tot 20.00 uur. De prognose is gebaseerd op een deel van de getelde stemmen uit een representatieve selectie van bureaus die om 19.00 uur sloten. Uit die stemmen is vervolgens een landelijk beeld doorgerekend. Over het algemeen gelden de prognoses bij Franse verkiezingen als zeer betrouwbaar.

Lange tijd leek Macron weinig te vrezen te hebben van de elf andere presidentskandidaten. In de vijf jaar dat Macron aan de macht is, is de economie sterker geworden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie