Buitenland
VPRO

Mensen opgesloten in kooien in Europa

foto: Lighthouse Reports
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen opgesloten in kooien in Europa

Geheime kooien, busjes en zeecontainers. Uit een onthullend rapport van de onderzoeksjournalisten van Lighthouse Reports blijkt dat verschillende EU-landen allerlei illegale methodes gebruiken om migranten op te sluiten, te mishandelen of zelfs op ze te schieten. "Er wordt oorlogstaal gevoerd vanuit Brussel ten opzichte van vluchtelingen, dat resulteert in grenswachters die op mensen schieten", vertelt Klaas van Dijken in Bureau Buitenland.

De mensen in kooien in Europa

Het is niet de eerste keer dat verhalen naar buiten komen over geweld tegen mensen die asiel willen aanvragen. Maar nog altijd ontkennen de EU-landen waar dit gebeurt er ook maar iets mee te maken te hebben. Volgens dit rapport is er nu heel duidelijk visueel en aantoonbaar bewijs dat dit wel degelijk gebeurt. Volgens het onderzoek staat in Bulgarije nabij een politiebureau een kooi waar asielzoekers onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden. In Kroatië worden mensen in busjes gezet die vervolgens urenlang in de brandende zon staan. En in Hongarije worden vluchtelingen opgesloten in zeecontainers waar traangas naar binnen wordt gespoten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op deze, door het rapport genoemde, 'black sites' wordt geweld veelvuldig ingezet. Eerder kwamen al beelden naar buiten van het neerschieten van een 19-jarige Syrische vluchteling. Na onderzoek van Lighthouse Reports werd duidelijk dat het schot afkomstig was van de Bulgaarse grenspolitie. "Dit is voor mij het symbool voor Europees migratiepolitiek, dit is wat Brussel wil, namelijk dat landen die de buitengrens vormen van de EU alles eraan doen om vluchtelingen tegen te houden. Het is een afschrikbeleid", vertelt van Dijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De onderzoekers hebben de betrokken landen én de Europese Commissie om een reactie gevraagd, maar van Dijken bevestigt dat zij wederom ontkennen dat deze mishandelingen plaatsvinden binnen hun grenzen. "Bulgarije beweert dat wij de video van die neergeschoten Syriër hebben gemanipuleerd, wat absoluut niet het geval is, maar dat is hun enige manier om te proberen zich hier onderuit te kletsen", vertelt van Dijken.

Wil je meer weten over de geheime gevangenissen langs de Europese grens? Lees hier meer:

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie