Buitenland

'Economische vluchtelingen' Venezuela niet welkom op Curaçao

foto: Sytske Jellema
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Economische vluchtelingen' Venezuela niet welkom op Curaçao

De situatie is Venezuela wordt steeds nijpender. Terwijl het land honger lijdt en de criminaliteit toeneemt, lijkt de socialistische regering nog altijd te geloven in de revolutie en niet te erkennen in welke staat het land verkeert. Steeds meer Venezolanen kiezen eieren voor hun geld en vertrekken naar het buitenland. Door de ligging is Curaçao een populair vluchtoord, ontdekte correspondent Sytske Jellema.

De regering van Curaçao zit niet te wachten op de migranten: op het vliegveld worden ze teruggestuurd als ze geen ticket voor de terugweg kunnen tonen. Ook op het strand komen migranten aan, die direct het land uit worden gezet.

Hongersnood

De crisis in Venezuela lijkt met de dag erger te worden. Veel mensen lijden honger en er is een tekort aan medicijnen. Volgens Mary Sambil, van oorsprong Venezolaans, zijn er mensen die uit de vuilnisbak eten. Dit blijkt uit berichten die ze krijgt van op een Facebookpagina die ze runt.

In het socialistische land is er sprake van een torenhoge inflatie en heeft men last van de lage olieprijs. Veel mensen zijn wanhopig.

Prostitutie

Vrouwen uit Venezuela die wél op het eiland zijn, werken vaak in de prostitutie. Dit is tegen de Venezolaanse wet, waardoor ze niet in bordelen terecht kunnen. Wat rest is de illegaliteit, waardoor de vrouwen rechteloos worden.

De regering van Curaçao neemt vooralsnog geen maatregelen, maar nu de situatie steeds nijpender wordt, lijkt het een kwestie van tijd. Mensenrechtenorganisaties spreken al van een humanitaire crisis.

Venezuela staat op het punt van een catastrofe

Ster advertentie
Ster advertentie