De schrijnende uitbuiting achter die goedkope tomatenblikjes
- Nieuws
- De schrijnende uitbuiting achter die goedkope tomatenblikjes
Het overgrote deel van de tomaten in blik die je in onze supermarkten tegenkomt, wordt verbouwd in regio Apulië – dat is die hak van de Italiaanse laars. De reden waarom die blikjes met tomaat zo goedkoop zijn wordt duidelijk als je de omstandigheden ziet waaronder de plukkers van die tomaten leven. Slechte huisvesting, lage lonen en andere vormen van uitbuiting zijn er aan de orde van de dag. Casa Sankara is een stichting die is opgericht door voormalige dagloners uit Afrika, en deze stichting probeert iets tegen de uitbuiting van arbeidsmigranten te doen. Correspondent Angelo van Schaik neemt een kijkje bij Casa Sankara en doet verslag in een reportage voor Bureau Buitenland.
VPRO BB Angelo
Ghetto
Ze noemen het de ghetto: een bij elkaar gesprokkelde verzameling containerhuisjes, hutjes en barakken waar de tomatenplukkers verblijven. Het zijn veelal migranten uit Afrika zonder papieren die via Sicilië en Lampedusa Italië zijn binnengekomen. Omdat de plukkers door hun tijdelijke verblijfsvergunning nergens anders aan een woning komen, is dit de enige plek waar ze terecht kunnen.
Verbrand vuilnis, bergen aan plastic lege flessen en hout, en autobanden bezaaien de omgeving waar nu zo'n 500 mensen wonen – op het hoogtepunt waren het er twee keer zoveel.
Van 'slavernij' naar 'ethische tomaten'
Twaalf uur moeten ze tomaten plukken in de brandende zon, en daartegenover staat een dagloon van 25 à 30 euro. Daar gaat nog eens vijf euro van af als ze met de auto naar het tomatenveld moeten worden gebracht, en als ze water willen drinken is dat ook op eigen kosten. Als de boer niemand nodig heeft, hoeven de plukkers niet eens op te komen dagen.
De stichting Casa Sankara probeert de situatie voor de tomatenplukkers te veranderen, een situatie die de oprichter als slavernij omschrijft. Zelf was hij ooit ook zo'n plukker.
Nu biedt hij de plukkers een vast contract, een salaris van 900 tot 1000 euro per maand, en betere huisvesting met airconditioning. De stichting produceert inmiddels zo’n 50 ton aan tomaten die met een label 'ethische tomaten' in de supermarkt liggen, maar dat is slechts een fractie van het marktaandeel dat zo’n twee miljoen ton aan tomaten bedraagt. Het blijft dweilen met de kraan open.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.