Buitenland
EO

Rob de Wijk: 'De NAVO ligt op z’n gat. Europees leger komt er zeker'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob de Wijk: 'De NAVO ligt op z’n gat. Europees leger komt er zeker'

"Als de Europese Unie over 30 jaar nog bestaat is er zeker een Europees leger", zegt hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk bij Dit is de Dag. De NAVO zal er dan zeker niet meer zijn, voorspelt hij: "De NAVO ligt echt op z’n gat."

Is het tijd voor een Europees Leger?

Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell zijn de ontwikkelingen in Afghanistan 'een wake-upcall voor Europa' en een Europees leger van 50.000 militairen 'noodzakelijk'. "Wil je iets doen, dan moet je het in Europees verband doen", zegt ook hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk. "Als de Europese Unie over 30 jaar nog bestaat is er denk ik wel een Europees leger. De NAVO zal er dan in ieder geval zeker niet meer zijn."

VVD-Europarlementariër Bart Groothuis noemt een Europees leger "een zeer, zeer slecht idee. Ik heb in al die tijd in Brussel bij de Europese Unie totaal geen militair strategisch vermogen gezien. En nu wil Borrell zelf militairen gaan uitzenden? Dit plan is echt een te groot risico voor onze soldaten."

Amerika

De Amerikaanse president Biden wil geen oorlogen meer voeren die niet in het belang zijn van de VS. "De Amerikanen zijn dus geen betrouwbare leiders van de NAVO, ook Biden niet", zegt Rob de Wijk. "Ik was blij toen Biden gekozen werd maar inmiddels niet meer. Hij toont geen leiderschap en daarmee ligt de NAVO op z’n gat."

Quote

Hij toont geen leiderschap en daarmee ligt de NAVO op z’n gat

Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk

"Ik ben niet tegen de NAVO of samenwerking met de VS", betoogt De Wijk, "maar de NAVO wordt steeds irrelevanter omdat de Amerikaanse focus niet meer op Europa zou liggen. Biden wil zijn handen vrij hebben voor Azië. Wij moeten dus als Europeanen zelf een krijgsmacht gaan opbouwen." Volgens De Wijk, oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, kun je wel goed gebruik maken van de structuren van de NAVO: "Maar wel onder leiding van een Europese leider."

Nucleaire paraplu

VVD’er Groothuis gelooft juist dat de EU geen slagklacht heeft, hij pleit voor een Amerikaanse generaal die de leiding neemt. "Er is maar één partner in de wereld die het militair strategisch vermogen heeft om ons veilig te houden en dat zijn de Verenigde Staten. Zij hebben een nucleaire paraplu."

Europa moet volgens Groothuis sterker worden in de NAVO en de Amerikanen laten zien dat ze investeren. Volgens De Wijk zijn de Amerikanen er niet meer toe in staat om de leiding te nemen en moet Europa het zelf gaan doen: "Je zult wel iets moeten regelen in Europees verband, je hebt niets meer in handen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie