Buitenland
VPRO

De Italiaanse maffia wil de politiek in

foto: ciaututtifoto: ciaututti
  1. Nieuwschevron right
  2. De Italiaanse maffia wil de politiek in

Op Sicilië zijn acht maffiosi opgepakt omdat ze probeerden een eigen politieke partij op te richten. Maffialeden die besluiten politici niet langer om te kopen maar zelf een partij op te richten, dat is opmerkelijk. "Ze zeggen eigenlijk dat de huidige politici niks meer voor ze kan betekenen", vertelt oud-correspondent in Italië én Bureau Buitenland-collega Eric Arends.

Siciliaanse maffia wil politieke partij beginnen

Een eigen partij

De acht zijn lid van de 'Cosa nostra' maffia op Sicilië. Ze wilden in het dorpje Misilmeri, zo'n twintig kilometer van Palermo vandaan, een eigen lijst opstellen voor lokale verkiezingen in mei. "Ze wilden daarmee eigen personen in de gemeenteraad krijgen, om de eigen belangen te behartigen", vertelt Arends. De verkiezingen zouden eigenlijk al eerder plaatsvinden maar werden door corona uitgesteld.

Infiltreren is 'normaal'

De maffia staat normaliter bekend voor hun verwevenheid met bestaande politieke partijen. "De reguliere methode voor hun is om daar te infiltreren en personen vinden om hun belangen te behartigen", zegt Arends. "Zeker in Sicilië was de relatie tussen de lokale politiek en de maffia in het verleden heel erg nauw, vooral met christendemocraten." Maar volgens Arends is zowel bij het volk als de politiek de weerstand tegen de maffia erg gegroeid, "dat leidt er nu toe dat ze andere wegen zoeken om invloed te behouden".

Afluisteropnames

De politie had de maffia al langere tijd in het vizier. "Ze zijn er uiteindelijk op een klassieke Italiaanse manier achtergekomen: afluisteren", vertelt Arends. Transcripten van de afgeluisterde gesprekken zijn gedeeltelijk vrijgegeven.

"Ik wil een mooie burgerlijst, een lijst met rechtvaardige christenen, anders krijg je niets voor elkaar", citeert de oud-correspondent uit een van die transcripten. "Ze zeggen hiermee eigenlijk dat de huidige politici niks meer voor ze kan betekenen", merkt hij op.

Afnemende macht?

Maar wie denkt dat de macht van de maffia tanende is, komt van een koude kermis thuis. "De grote maffiagroeperingen - de 'Cosa nostra', de 'Ndrangheta Calabrië' en de 'Camorra' uit Napels - zijn nog steeds organisaties met miljardenomzetten", vertelt Arends. Wel merkt hij op dat óók zij last hebben van de coronacrisis. "Ze hebben minder aanbestedingen, afnemers en hun bedrijven hebben dus ook last van teruglopende omzetten."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie