Naar homepage
Buitenland

Langs de deuren om migranten een veilig thuis te bieden
VPRO

foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. Langs de deuren om migranten een veilig thuis te bieden

Je bent immigrant in Amerika en wil aangifte doen bij de politie. Maar in plaats van dat de politie op zoek gaat naar de dader, word jij gedeporteerd. Je bent namelijk ongedocumenteerd in het land. Dit gebeurt in Amerika steeds vaker nu de regering van Trump meer en meer op migranten jaagt.

Mensen worden naar verblijfsdocumenten gevraagd. Hebben zij die niet bij zich, dan kunnen ze worden gedeporteerd. Onder immigranten heerst grote angst.

Een docente uit Tucson in Arizona ziet dit ook: "Ik heb veel studenten die wel eens on-gedocumenteerd zouden kunnen zijn. Maar ik vraag het nooit aan ze. Sommigen hebben het heel moeilijk en zijn doodsbang."

Sanctuary Cities

De besturen van steden als Los Angeles en Chicago besloten daarom een Sanctuary te zijn: een veilige haven. Dit houdt in dat hulpdiensten zoals de politie niet meer naar verblijfsdocumenten vragen. Dit maakt ze makkelijker en veiliger te benaderen. Migranten hoeven geen angst meer te hebben om gedeporteerd te worden, als ze bijvoorbeeld aangifte willen doen.

In Tucson, Arizona, zal ook gestemd worden of de stad zo'n Sanctuary wordt. De wetswijziging is door de burgers zelf voorgesteld, terwijl het op andere plekken vanuit de gemeenteraad kwam. Correspondent Jurriaan van Eerten ging voor Bureau Buitenland met burgers mee langs de deuren voor hun campagne.

17 a8347ccb35 XT014814
17 e03b3a862f DSF6146

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie