Buitenland
AVROTROS

Victoria Koblenko en haar man halen 500.000 euro binnen voor generatoren in Oekraïne: 'We blijven het doorzetten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Victoria Koblenko en haar man halen 500.000 euro binnen voor generatoren in Oekraïne: 'We blijven het doorzetten'

Meer dan een half miljoen euro is er nu opgehaald voor de actie Verlicht Oekraïne, in november opgezet door actrice Victoria Koblenko en ex-voetballer Evgeniy Levchenko. 'Meer dan 8000 mensen hebben iets gegeven', reageert Koblenko verheugd in Renze.

Bekijk hier het fragment uit de uitzending:

Het begon allemaal eind november, toen Rusland steeds meer energievoorzieningen in heel Oekraïne begon te bombarderen. "We wilden graag de handen uit de mouwen steken. De vraag was: hoe kunnen we ons bereik op sociale media inzetten? En nu, anderhalve maand later hebben we een half miljoen euro binnen. 8.000 mensen hebben iets gegeven. Van 5 euro tot duizenden euro’s per donatie, maar alle beetjes bij elkaar is dus een gigantisch bedrag."

Eerste apparaten bezorgd

90 generatoren zijn inmiddels al bezorgd, vertelt Koblenko. "De helft van het geld is al uitgegeven, de eerste generatoren zijn bezorgd in Oekraïne, meestal in het oosten van het land. De andere helft is nog in bestelling. Zo hopen we daar ietsje meer warmte en comfort aan de mensen te kunnen bieden."

Het binnengehaalde bedrag, zo vertelt Koblenko, is niet alleen door Nederlanders gedoneerd. "Er is een bijzondere Russischtalige tv-zender die vanuit Amsterdam uitzendt: TV Rain. Lev is daar vaker in een uitzending geweest, en dat wordt door 50 miljoen Russisch-sprekende mensen gezien. Dus mensen die daar onafhankelijk nieuws volgen, hebben dat gezien. Zij hebben ook gedoneerd, zo’n 250.000 euro. Daar ben ik blij mee, want het geeft aan hoe vrijgevig mensen zijn. En ook aan hoe ingewikkeld en complex de oorlog is. Het is niet zwart-wit, er zijn vele denkbeelden."

Onafhankelijk nieuws in de ‘brontaal’

Koblenko kijkt zelf ook regelmatig naar de onafhankelijke Russische zender. "TV Rain was voor mij vanaf het begin van de grootschalige oorlog in februari ook de enige nieuwsbron in het Russisch. Zij zijn verbannen uit Rusland, en toen was het echt moeilijk om informatie te krijgen in de brontaal. Het is namelijk belangrijk dat je niet afhankelijk bent van BBC of CNN.

"Telegram was daarvoor te grillig: wat was waar, wat is fake news? Dus de vraag was: hoe gaat TV Rain doorpakken? Uiteindelijk lukte ze dat dus vanuit Amsterdam. Ik ben er trots op dat ze vanuit Nederland steun krijgen om dat te kunnen doen."

Gratis TED-talks

Ondertussen is Koblenko druk bezig om nieuwe manieren te bedenken om geld binnen te halen voor de generatoren. "Zo wil ik gratis TED-talks geven bij bedrijven. Bijvoorbeeld over hoe president Zelensky bijvoorbeeld pr inzet voor Oekraine. Als bestuurder kun je daar wel wat van leren, dus daar ga ik gratis over vertellen bij bedrijven. Natuurlijk in ruil voor een donatie."

Dat blijft nodig, zegt Koblenko. "Februari moet nog gaan beginnen, en dat is de koudste maand. Dus we hebben nog wel wat te gaan. Ik wil ook graag een keer mee om de levering te filmen. Want het is belangrijk om te laten zien aan wie de generatoren echt gegeven worden. Als je geld hebt gedoneerd, kun je dan zien waar je geld aan wordt uitgegeven."

Doneren kan nog steeds via deze link: https://www.gofundme.com/f/geef-oekrainers-licht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie