Buitenland
VPRO

Waarom onze correspondent Thailand niet meer in mag

foto: Kris Janssensfoto: Kris Janssens
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom onze correspondent Thailand niet meer in mag

Je bent pas geland en op de ochtend van de allereerste werkdag wil je net lekker ontbijten, als vijf mannen de weg versperren. Ze willen jouw paspoort zien en of je onmiddellijk meekomt naar het politiebureau. Meer dan drie uur word je vastgehouden door agenten van de immigratiedienst en verhoord. Van het ontbijt is het niet meer gekomen.

Thailand intimideert critici

Zuidoost-Azië-correspondent Kris Janssens wilde voor Bureau Buitenland een reportage maken in Thailand, een half jaar na de verkiezingen. Wat is er te merken van de nieuwe burgerregering die in de plaats is gekomen van het militaire regime? Daarvoor wilde hij ook een gesprek voeren met een Thaise politieke activist in Bangkok.

Kris Janssens wilde Thaise activist Anurak Jeantawanich interviewen - Foto: EPA/NARONG SANGNAK

De Thaise autoriteiten hebben hiervan blijkbaar lucht gekregen en stellen dit soort aandacht duidelijk niet op prijs. De reportage verandert door het optreden van de Thaise politie nu ook in een verhaal over de persvrijheid in het land. Bij vertrek krijgt Janssens op het vliegveld te horen dat hij voor onbepaalde tijd niet meer welkom is in 'het land van de glimlach'.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie