Buitenland
VPRO

Dit zijn de 5 laatste hoogtepunten uit het buitenland in 2023

foto: Bureau Buitenland / VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de 5 laatste hoogtepunten uit het buitenland in 2023

De wereld heeft het afgelopen jaar niet stilgestaan. Daarom nodigden we in de laatste week van 2023 vijf bijzondere gasten uit om te komen vertellen over het land waar zij voor Bureau Buitenland verslag van doen. Luister hier alle afleveringen terug.

Rusland: Eva Cukier

We starten op eerste kerstdag met Rusland-correspondent Eva Cukier. Hoe was het voor haar om noodgedwongen het land te moeten verlaten? Verder bespreken we met haar wat mannelijkheid betekent in het regime van Poetin, vrouwen die kritiek uiten en de groeiende onvrede in Rusland.

Poetin uitgedaagd door moeders en echtgenotes - Bureau Buitenland

Indonesië: Michel Maas

Met oud-correspondent Michel Maas hebben we het op Tweede Kerstdag over het land waar hij achttien jaar lang heeft gewoond. In februari gaat hij na vier jaar weer in Nederland te zijn terug naar Indonesië om daar verslag te doen van de aanstaande verkiezingen. Wat staat de inwoners van het land te wachten?

Een einde van een tijdperk in Indonesië - Bureau Buitenland

India: Devi Boerema

In India gaan de ontwikkelingen in razend tempo en Devi Boerema volgt dat op de voet. Zo slaagde het land erin om als eerste te landen op de zuidpool van de maan. Maar er zijn ook veel spanningen, bijvoorbeeld tussen moslims en hindoes. Welke rol speelt premier Modi hierin?

De twee gezichten van India - Bureau Buitenland

Egypte & Gaza: Ruth Vandewalle

Midden-Oostencorrespondent Ruth Vandewalle rolde per ongeluk in het vak als journalist, maar kan zich nu geen ander leven meer voorstellen. Maar hoe is het om in een land te werken waar de persvrijheid nauwelijks bestaat? En ook journalisten in het naastgelegen Gaza hebben het erg zwaar: zij zijn hun leven niet zeker, maar blijven desondanks verslag doen.

Egypte & Gaza: persvrijheid onder druk - Bureau Buitenland

Spanje: Oumaima Abalhaj

In de laatste uitzending van het jaar vertelt Spanje-correspondent Oumaima Abalhaj hoe ze de verharding in het land ziet toenemen. Aanhangers van de rechtse oppositie gingen woedend de straat op toen de linkse regering een deal sloot met de Catalaanse separatist Puigdemont. Waar komt die polarisatie vandaan?

De verharding van Spanje - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie