Buitenland
BNNVARA

Franse presidentsverkiezingen worden nek-aan-nekrace

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Franse presidentsverkiezingen worden nek-aan-nekrace

De verkiezingsstrijd in Frankrijk is losgebarsten, deze zondag gaan de Fransen voor de eerste ronde naar de stembus. En dat is ook belangrijk voor ons, want Frankrijk heeft een grote invloed in Europa. "Het gaat heel spannend worden", zegt Floor Bouma, Frankrijk correspondent voor NRC, in Vroeg!









Ondanks dat het een spannende race gaat worden, hoogstwaarschijnlijk tussen Macron (26,5% in de peilingen) en Le Pen (24%), stonden de verkiezingen de afgelopen weken niet in het middelpunt van de belangstelling. Volgens Bouma komt dat door de oorlog in Oekraïne.

Kansen Macron

Toch speelt de oorlog een belangrijke rol in de aankomende verkiezingen. Bouma zag dat Macron's optreden in het begin van de oorlog zijn presidentiële imago alleen maar versterkte. Dat, en door de andere crisissen (gele hesjes en corona) waar het land afgelopen 5 jaar te maken had. "Macron heeft laten zien dat hij in tijden van onrust een leider kan zijn die beslissingen durft te nemen", aldus de Frankrijk correspondent." Door sterk optreden steeg hij in de peilingen. "Helaas voor Macron is dat nu alweer afgezakt."

Belangrijkste thema's

Het verkiezingsthema dat er dit jaar met kop en schouders bovenuit steekt is koopkracht. Bouma vertelt dat eind 2021 immigratie een erg belangrijk thema was voor de kiezer, maar dat nu koopkracht boven alles uitsteekt. Bouma merkt vooral dat buiten de steden de koopkracht aanzienlijk gedaald is. "Daarmee neemt de frustratie toe, heel veel mensen die destijds op Macron stemde, gaan nu waarschijnlijk naar Le Pen."

NOS De Franse presidentsverkiezingen

Zondag 24 april: van 19.55 - 21.00 uur op NPO Radio 1.

Concurrenten

Le Pen lijkt de grootste uitdager te worden voor Macron in de tweede stemronde. Bouma vertelt dat haar partij, het rechtse Rassemblement national, door de jaren heen aan hun imago heeft gewerkt. "Hierdoor worden ze voor een grotere groep Fransen interessant." Dit verklaart volgens Bouma ook het succes in de peilingen en de grote kans om te winnen.

Bouma verwacht met Le Pen als president een ander Frankrijk. "Ze heeft radicale Europese ideeën." Ze zou volgens Bouma niet uit de EU willen, maar Le Pen wil zich wel onttrekken aan een paar artikelen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zo kan Le Pen makkelijker buitenlanders uit het land zetten. "Een van de ambities van Le Pen is ook om het Franse recht boven het Europese recht te laten gelden." Bouma verwacht dat als Le Pen de macht krijgt, dat alles voor Frankrijk en Europa gaat veranderen.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

8-4 De nek-aan-nekrace in de Franse presidentsverkiezingen - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie