Buitenland
VPRO

Komen de beste wielrenners ter wereld straks uit Kenia?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komen de beste wielrenners ter wereld straks uit Kenia?

In Kenia wordt bij het trainingskamp van Eliud Kipchoge, de grootste marathonloper aller tijden, nu ook een trainingskamp voor fietsers opgezet. Joost Bastmeijer, Afrika-correspondent, vertelt er meer over in Buitenland Uitgelicht.

Buitenland Uitgelicht - Kenia met Joost Bastmeijer

Wielrennen

Het trainingskamp, de 'INEOS Eliud Kipchoge Cycling Academy', is inmiddels in aanbouw. “De wielerbaan is al klaar, dus de Kenianen in Kaptagat zullen binnenkort niet alleen veel hardlopers op de weg zien, maar ook veel fietsers”, zegt Bastmeijer. Wielrenners kunnen zich daar ontwikkelen en trainen voor grote evenementen. Met het wielerkamp hopen de initiatiefnemers een nieuwe generatie fietsers te creëren en dat Kaptagat op de langere termijn een atletiek basis wordt, waar nog veel meer disciplines zich in het zweet werken.

‘Kamp van de kampioenen’

Het al bestaande aangrenzende trainingskamp voor hardlopers, wordt ook wel ‘kamp van de kampioenen’ genoemd. Veel succesvolle marathonlopers trainen daar, waaronder dus Eliud Kipchoge. Het gebied dat in de hooglanden van Kenia ligt, op zo’n 2500 meter hoogte, leent zich uitstekend voor het verleggen van sportieve grenzen. “De lucht is daar een stuk dunner dan op zeeniveau, waardoor sporten een stuk lastiger is. Als je het dáár kunt, kun je het overal.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Witte rijst met aardappelen

Niet alleen de hoogte speelt een rol in het succes, discipline is minstens zo belangrijk. “Kipchoge is vooral een onwijs gedisciplineerd sporter”, zegt Bastmeijer. Ook helpt de leefstijl waar de sporters in Kaptagat aan vast houden. “Ze eten enorme porties witte rijst met aardappelen, en rennen héél erg veel.” Het wielerkamp zal dus ook redelijk sober zijn. Het komt dus vooral nog aan op de discipline van de wielrenners.

E-bike

De komst van het kamp past ook bij de groeiende aandacht die er voor het fietsen is in Kenia. De correspondent noemt Nairobi als voorbeeld, waar de laatste jaren steeds meer professionele wielerteams zijn opgezet. Maar dat niet alleen: “Je ziet dat de e-bike hier ook zijn intrede heeft gemaakt”.

Radio Tour de France (NOS)

Radio Tour de France (NOS) hoor je vanaf 1 juli tot en met 24 juli op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie