Buitenland
VPRO

Italiaanse scholieren kopen diploma's bij 'diplomafabrieken'

foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse scholieren kopen diploma's bij 'diplomafabrieken'

De middelbare schoolexamens zijn begonnen in Italië – een moment waar een half miljoen scholieren naartoe heeft geleefd. Maar niet iedereen is even hard aan het werk, vertelt Italië-kenner Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Chinezen jagen 'Amerikaanse droom' na & Bijzonder onderzoek in Idlib - Bureau Buitenland

Een stukje intensiever

De Italiaanse eindexamens werken anders dan die in Nederland en zijn misschien nog wel wat intensiever. "Wat ze zo intens maakt, is dat het maar een paar dagen zijn waarop je zes uur lang bezig bent met het schrijven van een analyse of betoog, waarin je zo veel mogelijk van je kennis en kunde kwijt moet", zegt Pleumeekers. "En na de schriftelijke examens zijn er ook nog mondelinge examens, waarbij je voor een commissie van leraren vragen moet beantwoorden en stellingen verdedigen."

Quote

In een aantal provincies zijn veel ‘diplomifici’, zogenaamde diplomafabrieken waar scholieren praktisch gezien een diploma kopen

Sonja Pleumeekers

Diplomafabrieken

Nu blijkt dat er ook op grote schaal wordt gefraudeerd. "Deze week is bekend geworden dat er in een aantal provincies veel ‘diplomifici’ zijn, zogenaamde diplomafabrieken waar scholieren praktisch gezien een diploma kopen", vertelt Pleumeekers. "Dat werd ontdekt omdat bij bepaalde privé-scholen het aantal inschrijvingen vlak voor de examens aanzienlijk hoger lag dan in de onderste jaarlagen."

Nieuwe regels

De autoriteiten hebben daarom ingegrepen. "Er komen nieuwe regels, speciaal voor de privé-scholen. Die moeten onder andere een elektronisch register bijhouden, waardoor het moeilijker wordt om scholieren midden in het schooljaar of vlak voor de examens toe te laten", aldus de Italië-kenner.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie