Buitenland

Cyprus zoekt nog naar duizenden doden

foto: Anne van der Veenfoto: Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Cyprus zoekt nog naar duizenden doden

[KRO-NCRV] Op vijftig kilometer van de hoofdstad Nicosia zoekt een team archeologen op een akker naar de lichamen van vermoorde Cyprioten. Door jaren van conflict op het Zuid-Europese eiland zijn veel vermisten uit de burgeroorlog nog steeds niet geïdentificeerd.

In Cyprus graven ze nu pas lichamen op uit de oorlog van de jaren 70

Pas sinds 2006 wordt er actief gezocht naar de doden terwijl het 'Committee on Missing Persons' al in 1981 is opgericht. Het comité is een organisatie die namens de Griekse én de Turks-Cypriotische overheid dit werk uitvoert. In het team zitten medewerkers van beide kanten en dat is bijzonder: sommigen hebben nog nooit met iemand van over de eilandgrens gesproken.

Door jaren van conflict is zelfs het bergen van de doden niet onomstreden. Besloten is dat de doodsoorzaak van de gevonden mensen buiten beschouwing blijft. Net als de precieze vindplaats en de omstandigheden waaronder iemand om het leven is gekomen. Daarmee willen de Griek- en Turks-Cypriotische autoriteiten voorkomen dat er allerlei juridische procedures worden gestart.

Quote

Zolang we geen bewijs van hun dood hebben, voelt het alsof ze nog leven

De onderzoekers ploegen de aarde om met een shovel, daarna kijken ze of er in de modder menselijke resten te vinden zijn. Vaak is dat het geval. Op het eiland vielen tijdens de burgeroorlogen van de jaren zestig en zeventig duizenden doden en veel families zijn nog altijd opzoek naar een vermist familielid.

Menteş Zorba is één van die familieleden. Hij is op zoek naar zijn oom en grootvader. Zorba zegt dat de doodsoorzaak er voor hem niet toe doet. "Zolang we geen bewijs van hun dood hebben, voelt het alsof ze nog leven. We willen het hoofdstuk kunnen sluiten."

Het werk van het comité staat model voor de vredesbesprekingen, die onlangs een nieuwe ronde zijn ingegaan. Het idee is: als samenwerking mogelijk is bij zo'n beladen thema, waarom zou het dan ook op andere gebieden niet kunnen?

Ster advertentie
Ster advertentie