Buitenland
NOSNTR

Oud-president Jacques Chirac van Frankrijk overleden

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-president Jacques Chirac van Frankrijk overleden

Oud-president Jacques Chirac van Frankrijk is vandaag op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn schoonzoon zegt in een verklaring dat hij "vredig en in het bijzijn van zijn naasten" is gestorven.

Chirac was president van 1995 tot 2007. In 2002 werd hij herkozen voor een tweede termijn. Ook was hij onder meer tweemaal premier, minister van Landbouw en burgemeester van Parijs. Rond half zeven hoor je correspondent Frank Renout in Nieuws en Co over de hoofdrol die Chirac tientallen jaren speelde in de Franse politiek.

'Le Bulldozer', zoals Chirac ook wel werd genoemd, begon zijn politieke carrière als lid van de gaullistische UDR. In 1976 richtte hij na een conflict met toenmalig president Giscard d'Estaing de RPR op. Onder Chiracs bewind fuseerde die partij met een liberale partij. Die fusiepartij heet tegenwoordig Les Républicains.

Chirac was een politicus met een conservatief rechtse signatuur. Hij was de eerste Franse president die Frankrijks rol in de Holocaust erkende en was fel gekant tegen de Amerikaanse invasie in Irak in 2003.

Ster advertentie
Ster advertentie