Buitenland
VPRO

Belgische politiek vol met nepobaby's

foto: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische politiek vol met nepobaby's

In de Belgische politiek zitten veel zogenaamde 'nepobaby's': kinderen van invloedrijke ouders die zelf óók in de politiek zaten. Een recent onderzoek trekt hierover opvallende conclusies, vertelt België-correspondent Annelies Bontjes in Bureau Buitenland.

Politieke dynastieën

De meeste Belgen wisten al dat de laatste twee premiers van het land, Alexander de Croo en Charles Michel, nepobaby’s zijn. Maar het recente onderzoek van politicologen Jéremie Tojerow en Jean-Benoit Pilet leert dat deze premiers geen uitzonderingen zijn. "Nu is voor het eerst onderzocht hoeveel politieke dynastieën er eigenlijk bestaan in België", vertelt Annelies Bontjes.

Sinds de oprichting van België in 1831 waren één op de tien parlementsleden 'nepobaby’s': zij kwamen via nepotisme aan hun posities, het privilege van hun ouders gebruikend om carrière te maken.

Personalisering van de politiek

"Dit komt mede omdat er in België bij de verkiezingen voor het federale parlement niet maar één lijst is. Je kunt alleen maar stemmen op degene die in jouw provincie opkomt voor een partij. Vanwege die provinciale kieskringen is naamsbekendheid heel belangrijk en families zijn bijna een merk. Hierdoor is er sterke personalisering van de politiek", zegt Bontjes.

'Ondemocratisch'

Volgens Bontjes zorgt het nepotisme voor minder democratische vertegenwoordiging in de Belgische politiek. "In een gezonde democratie moet natuurlijk iedereen een eerlijke kans krijgen om deel te nemen aan de macht, concluderen de onderzoekers."

Hulporganisaties lopen tegen problemen aan & Armeense wijk in Jeruzalem - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie