Buitenland
VPRO

Zuid-Italië verontwaardigd over winnaar songfestival

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuid-Italië verontwaardigd over winnaar songfestival

Het beroemde Sanremo-festival laat bij veel Italianen een vervelende nasmaak achter. Niet het liedje waar zij massaal op stemden, maar een ander belandde op de eerste plaats. Hoe dat kan, en waarom het juist bij dit nummer zo gevoelig ligt, vertelt Italië-watcher Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Verontwaardiging

Festival Sanremo is een begrip in Italië: elk jaar in februari zitten Italianen vijf dagen lang aan de buis gekluisterd voor dit songfestival van het Italiaanse lied, waarvan de winnaar naar het Eurovisie Songfestival gaat. Dit jaar waren er dertig deelnemende artiesten waarvan één opviel: een Napolitaan die in zijn dialect zong.

Het zingen in het Napolitaans, dat voor veel Italianen uit andere delen van het land onverstaanbaar is, leidde al tot discussie. Maar de onenigheid werd nog groter toen bleek hoe populair het nummer was.

Het nummer van artiest Geolier waar het om gaat:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Puntentelsysteem

Avond na avond belandde het liedje namelijk op plek nummer één, naar aanleiding van de stemmen van mensen thuis. "Vanwege zijn grote populariteit was de verwachting dat hij eerste zou worden", vertelt Pleumeekers. Maar op de beslissende avond ging de prijs toch naar een andere artiest, namelijk Angelina Mango met het nummer 'La Noia'.

Dat komt doordat het puntentelsysteem van Sanremo zo ingewikkeld is, vertelt de Italië-kenner. "Geolier heeft 60% van de stemmen gekregen van de mensen thuis. Maar omdat er bij het bepalen van de uitslag ook nog twee jury’s aan te pas komen, kon het toch gebeuren dat de balans verschoof."

Discriminatie

Het wekte de woede op van sommige Italianen in het zuiden, die de inzending omarmden als een symbool van emancipatie van het zuiden. Zuid-Italianen voelen zich namelijk vaak achtergesteld ten opzichte van het noorden, en dat is niet zonder reden, zegt Pleumeekers: "Werknemers in de zuidelijke provincie Calabrië verdienen gemiddeld de helft van wat mensen in Lombardije verdienen, om maar een voorbeeld te noemen. En er is ook sprake van discriminatie: er zijn zelfs speciale scheldwoorden voor mensen uit het zuiden."

De artiest zelf laat zich overigens niet door de polemiek meeslepen. Hij heeft inmiddels een filmpje op zijn social media geplaatst waarin hij zijn fans maant tot rust te komen en de winnares van Sanremo te erkennen. Muziek is er niet om haat te zaaien, vindt hij, maar juist om mensen dichter tot elkaar te brengen.

Drama aan Egyptische grens & Frontex tipt gewelddadige Libische kustwacht - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie