Buitenland
VPRO

‘Als je moeder een slaaf is, dan ben jij dat ook’

foto: Maarten Kramerfoto: Maarten Kramer
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Als je moeder een slaaf is, dan ben jij dat ook’

“In Mauritanië leven nog zeker 43.000 mensen in slavernij”, zegt Bram Vermeulen in Bureau Buitenland. Voor de nieuwe reisserie Sahara sloop hij in het holst van de nacht zijn hotel uit om mensen te interviewen die met slavernij te maken hebben.

“Ze hebben geen recht op onderwijs en zijn bezit van de familie”, vertelt Vermeulen, die onder de indruk was van gesprekken met vrijgemaakte slaven. Van oudsher regeren de witte Moren over de zwarte Moren. Mauritanië heeft in 1981 als laatste land ter wereld de slavernij afgeschaft.

Slavenmarkt

Mensen worden anno 2018 niet meer verhandeld op een slavenmarkt. Ze zijn slaaf voor het leven en het is overerfelijk. Vermeulen: “Op het moment dat de moeder zwanger wordt – en dat wordt ze vaak van haar meester – dan is het kind automatisch ook slaaf.”

Bram Vermeulen reisde van Mauritanië tot aan Soedan voor de vijfdelige reisserie Sahara. De eerste aflevering gaat over de slavernij, maar ook over migratie en het vetmesten van vrouwen en is zondag 25 november om 20.15 te zien op NPO 2.

Sahara: de nieuwe zuidgrens van Europa

Ster advertentie
Ster advertentie