Naar homepage
Buitenland

Europarlementariër Rafaela (D66): 'Deal met haken en ogen'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër Rafaela (D66): 'Deal met haken en ogen'

Het Europees Parlement vergadert vandaag over de deal die eerder deze week werd gesloten door de Europese regeringsleiders. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) zegt in 1 op 1 dat ze 'sceptisch' is over wat is bereikt.

"Het is een deal die goed werkt voor iedereen in Europa", is de conclusie over het steunfonds. Maar over de Europese begroting - die ook in de onderhandelingen is meegenomen, is ze minder enthousiast. "Het typische, oude verhaal. Landbouwsubsidies voorop, maar ook een korting op bijvoorbeeld het Erasmusprogramma voor universiteiten. Ik vind dat heel vervelend."

Een ander voorbeeld is de manier waarop de 'Europese waarden' worden verdedigd. Rafaela had gehoopt dat het Europees Parlement veel meer middelen in handen zou krijgen om bijvoorbeeld de Hongaarse premier Orbán aan te pakken. Nu mag Europa alleen de situatie veroordelen, als Orbán aan de rechtsstaat morrelt.

"Het probleem is dat de heer Orbán zich er niets van aantrekt. Dit was het moment om het superstrak en superstreng aan te pakken. De tekst in het akkoord is afgezwakt, en dat is problematisch. Het probleem is dat ze (in Hongarije, red.) niet onder de indruk zijn."

Steun voor deal niet zeker

De begroting wordt nu voor zeven jaar vastgelegd. Dat is volgens Rafaela totaal niet flexibel. "De begroting moet gemoderniseerd worden. Kijk bijvoorbeeld naar corona. Wie had dit aan kunnen zien komen? Daar moet op ingespeeld kunnen worden."

Of Rafaela uiteindelijk voor de deal gaat stemmen, weet ze nog niet: "Daar ga ik deze zomer heel goed over nadenken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie