Buitenland

Vlaamse weldoener gaat de grens over om vluchtelingen in Noord-Frankrijk te helpen

foto: ANP / Egbert Hermsenfoto: ANP / Egbert Hermsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Vlaamse weldoener gaat de grens over om vluchtelingen in Noord-Frankrijk te helpen

Het was vorige maand even kort in het nieuws: een grote brand verwoestte migrantenkamp in het Noord-Franse Duinkerken. Eerder werd al een vergelijkbaar kamp in Calais ontruimd. De kampen verdwenen, maar de vluchtelingen niet. Oostendenaar Patrick Legein wilde niet langer alleen maar toekijken en richtte de stichting Humain op. Hij rijdt iedere week naar Noord Frankrijk om te helpen met voedsel en kleding. Zijn drijfveer? ''Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.''

Patrick Legein

"Dat nummer vat precies samen waar het bij mij om draait", zegt Patrick Legein (43) enthousiast. We hebben het over Iedereen is van de wereld van Thé Lau en zijn band The Scene. Toen hij de erbarmelijke omstandigheden zag waarop, amper een uur rijden van zijn woonplaats Oostende, migranten en vluchtelingen in geïmproviseerde kampen bivakkeerden, besloot hij dat het tijd was voor actie.

Sinds mei vorig jaar probeert hij samen met een groep geestverwanten zoveel mogelijk humanitaire hulp te verlenen aan de migranten aan de Noord-Franse en Belgische kust.

De nood is nog steeds hoog

In het dagelijks leven werkt Patrick Legein als jongerenwerker in Gent. Hij is coördinator in de Brugse Poort, een wijk die Legein zelf omschrijft als superdivers. Want niet alleen bij zijn activiteiten voor Humain gaat het hem om gelijke rechten en kansen. Ook in de Brugse Poort proberen Legein en zijn medewerkers de gedachte dat de wereld van iedereen is, in de praktijk te brengen.

Het voornaamste doel van Patrick Legein en zijn stichting is mensen wakker schudden. Na de ontruiming van 'de jungle' bij Calais en de brand in het kamp in Duinkerken vorige maand, lijkt het misschien of de migrantenproblematiek verminderd is. Niets is minder waar, zegt Legein. "Die mensen zijn er nog steeds, de nood is er nog en mensensmokkelaars maken onverminderd misbruik van hen."

'Het is je burgerplicht'

Wanneer dan de autoriteiten, vooral die van Frankrijk, uitblinken in het zoveel mogelijk negeren van de problematiek, is het volgens de Oostendenaar niets minder dan je burgerplicht om de helpende hand te bieden.

Oostendenaar Patrick Legein zet zich met zijn stichting Humain inzet voor de vluchtelingen en migranten aan de kust in Noord Frankrijk en Belgie. Egbert Hermsen volgt hem deze dagen en morgen gaan ze samen naar de pastoor van Zeebrugge.

Ster advertentie
Ster advertentie