Buitenland
VPRO

Russische journalist: 'Winst Wilders is overwinning van Poetin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische journalist: 'Winst Wilders is overwinning van Poetin'

Als eerste werd PVV-leider Geert Wilders op de verkiezingsavond van 22 november gefeliciteerd door de Hongaarse premier Viktor Orbán. Al vrij snel volgden de andere politieke geestverwanten aan de rechterzijde. Ook in Moskou wordt voorzichtig opgetogen gereageerd. Ruslandkenner Hubert Smeets vertelt in Bureau Buitenland over de Russische reactie op de Nederlandse stembusgang.

Russische journalistiek positief

De winst van Wilders wordt volgens Hubert Smeets in Rusland positief ontvangen. "Journalist Vladimir Kornilov zette de verkiezingsoverwinning van Wilders neer als een overwinning van Poetin zelf", vertelt hij. Ook andere journalisten hebben positief gereageerd: "Ze zien deze overwinning als onderdeel van een trend in heel Europa en Amerika. Een trend die wat Rusland betreft kan doorgaan, de komende jaren."

Op Russische staatstelevisie werd de link gelegd tussen de verkiezingsuitslag en het eventuele stopzetten van wapenleveranties aan Oekraïne vanuit Nederland. "In het stemgedrag in de Tweede Kamer heeft de PVV tot nu toe telkens gestemd tégen concrete hulp voor Oekraïne", zegt Smeets. Ook in het verkiezingsprogramma staat dat wapenleveranties aan Oekraïne stilgezet moeten worden, hoewel er ook gesteld wordt dat de PVV de 'Russische agressie' afkeurt.

Wegmoffelen politieke banden

"Als het gaat om de vingers die in de Tweede Kamer omhoog gaan, is de PVV een Poetin-milde partij", stelt de Ruslandkenner. "Daar komt bij dat Wilders in het verleden veel verder is gegaan in zijn aanhankelijkheid aan het Russische regime." Zo was Wilders in 2018 op bezoek in de Doema, een bezoek waar hij zich niet graag over uitlaat.

Uit onderzoek van Follow the Money eerder deze maand blijkt dat Wilders zelfs actief probeert om associaties met Rusland weg te moffelen. Een e-mail uit 2016 laat bovendien zien dat Wilders eiste dat het publiek bij een bijeenkomst van Europese zusterpartijen de aanwezige Russische gasten niet te zien zou krijgen. Smeets: "Hij is zich zeer bewust van zijn zwakke positie als het gaat om Poetin."

Rekken van de oorlog

De winst van Wilders komt in een tijd waarin steun aan Oekraïne al minder vanzelfsprekend lijkt te worden. In Slowakije heeft de recent verkozen premier Fico gezegd de militaire steun aan Oekraïne te willen stopzetten. De Hongaarse premier Orbán dreigt een nieuw Europees steunpakket aan Oekraïne te dwarsbomen. "En vanuit de Verenigde Staten is de belangstelling voor de oorlog in Oekraïne al minder, en neemt de steun aan de regering in Kyiv af."

Die Oekraïne-moeheid heeft mogelijk consequenties voor de loop van de oorlog. "Als de militaire steun voor Oekraïne in Europa afzwakt zal dat ongetwijfeld leiden tot druk op de regering in Kyiv. Die zal op z’n minst moeten gaan nadenken over een wapenstilstand", legt Smeets uit. "Rusland heeft de tijd. Anders dan Oekraïne heeft het de mogelijkheid de oorlog heel lang te laten rekken."

Luister hier de hele aflevering van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie