Buitenland
VPRO

Zürich is klaar met het stigma op illegale inwoners

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zürich is klaar met het stigma op illegale inwoners

Als het aan de Zwitserse stad Zürich ligt, dan krijgen alle inwoners binnenkort een City Pass. Hoewel zo’n pas voor iedereen in de stad bedoeld is, is het plan vooral te doen om de zogenoemde Sans Papiers (illegale inwoners) tegemoet te komen. Die worden met een Zürich City Pass beter beschermd, vertelt journalist Renske Heddema in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - Zwitserland met Heddema

Uitzetten

Wie ongedocumenteerd is en in Zürich woont, loopt tegen verschillende problemen aan. “Bijvoorbeeld op het werk, waar sommigen te maken krijgen met chantage”, zegt Heddema. Naar de politie gaan is voor mensen die illegaal in de stad verblijven ook geen optie, “want de kans bestaat om zélf verantwoordelijk gesteld te worden voor een misdaad die je wilt melden. Of je wordt misschien wel het land uitgezet.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kinderopvang

Het moet maar eens afgelopen zijn met het stigma op illegalen, vindt Zürich. Bovendien vindt de gemeente dat die groep zich niet onveilig zou mogen voelen. En daarom heeft Zürich een nieuw plan bedacht. “Alle inwoners krijgen een City Pass. Een kaart waarmee je je kunt identificeren als bewoner van de stad.” Daarmee kun je bijvoorbeeld je kind aanmelden bij de kinderopvang, zwemles volgen of naar de bibliotheek. Afhankelijk van welke diensten willen samenwerken met de City Pass. “Het gaat er niet om dat mensen hiermee een legale verblijfsstatus krijgen”, benadrukt Heddema. Het is meer bedoeld om meer rechten te krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stokje steken voor

Het plan van 3,5 miljoen euro is al goedgekeurd door de gemeenteraad. Maar op 15 mei kan het nog worden teruggedraaid. Dan vindt namelijk een referendum plaats, opgezet door de conservatief-rechtse SVP, die volgens de journalist wel vaker een stokje wil steken voor linkse ideeën.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie