Buitenland
VPRO

Dit romantische lied raakt een gevoelige snaar in Turkije, maar is het nu waargebeurd of niet?

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit romantische lied raakt een gevoelige snaar in Turkije, maar is het nu waargebeurd of niet?

Je kan er in Turkije niet omheen. Het nummer 'Ali Cabbar' breekt momenteel elke record in de Turkse hitlijsten. Maar het houdt ook al dagenlang de gemoederen flink bezig op sociale media, vertelt VPRO-journalist in Bureau Buitenland: "Het liedje raakt een gevoelige snaar bij Turken."

Video niet beschikbaar

Droevig verhaal van jonge muzikant

Het lied gaat over het droevige verhaal van de jonge muzikant, genaamd Ali Cabbar, vertelt Varan. "Deze muzikant verdient zijn geld door op te treden op trouwerijen. Hij wordt verliefd op een meisje, het blijft platonisch."

Dan moet hij op een zekere dag optreden. Maar wat blijkt: het is de bruiloft van het meisje waar 'ie verliefd op is. Teleurgesteld besluit Ali Cabbar weg te gaan. En gaat voor zijn dienstplicht het leger in. En na een half jaar komt het droevig bericht dat hij is overleden. En aan ons - de luisteraar - dit nummer heeft achtergelaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waargebeurd of niet?

Maar op sociale media is er een hele discussie gaande, vertelt de VPRO-journalist. "Het wordt gepresenteerd als een waargebeurd verhaal. Maar daar zijn nu vraagtekens over. Nu blijkt dat er geen data zijn die bevestigen dat deze Ali Cabbar überhaupt ooit heeft bestaan. Vandaar dat er twee groepen zijn: de groep die ongeacht het waarheidsgehalte het als een mooi nummer ziet, en de andere groep die kritisch is en dit ziet als een pr-stunt. De zanger zou bewust een verhaal verzonnen hebben om een gevoelig sentiment aan te raken."

Kernelement Turkse folklore

Dit verhaal raakt aan de onderbuikgevoelens van veel Turken, legt Varan uit. "Want als we uitzoomen dan zien we dat in veel Turkse liederen zulke verhalen verteld worden. Waarin de geliefdes nooit tot elkaar kunnen komen. Een kernelement binnen de Turkse folklore, zou je wel kunnen zeggen. Dat zit diep in het Turks cultureel geheugen: stellen die om religieuze, etnische of wel politieke redenen nooit tot elkaar kunnen komen. Of, zoals in dit voorbeeld, platonisch verliefd raken en daar levenslang voor getekend zijn. En als je dan komt met een nummer waarvan het verhaal discutabel is, raak je bij veel Turken een gevoelige snaar. In die context moeten we de heisa rondom het nummer Ali Cabbar begrijpen."

Uitgelicht: Turkije

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie