Buitenland

'Vluchtelingenstroom van Bijbelse proporties door slag om Mosul'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vluchtelingenstroom van Bijbelse proporties door slag om Mosul'

[KRO-NCRV] Als binnenkort de militaire operatie begint om de Iraakse stad Mosul te bevrijden van IS, dan zal dat een vluchtelingenstroom op gang brengen van "Bijbelse proporties". Dat zei Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vanmorgen in het NPO Radio 1 programma De Ochtend.

In Mosul wonen 1,2 miljoen mensen, in het ergste geval slaan 1 miljoen mensen op de vlucht. "In het nachtmerriescenario zullen er zevenhonderdduizend mensen afhankelijk worden van hulp van buitenaf. We zijn onvoldoende voorbereid en het is heel akelig om dit aan te zien komen", zegt Ceelen.

Wanneer het offensief in Mosul precies begint is onduidelijk, maar volgens Ceelen zal het niet lang meer duren. Ze verwacht dat het geweld enorm zal zijn. "IS heeft zich goed voorbereid."

Boobytrap in theepot

De inwoners van Mosul zullen na de militaire actie niet direct naar huis kunnen, denkt Ceelen. In dorpen en steden om Mosul die al bevrijd zijn van IS, heeft de organisatie bermbommen verstopt. "Als er een boobytrap in jouw theepot zit, dan ga je niet naar huis", zegt Ceelen.

De meeste vluchtelingen zullen naar opvangkampen in de directe omgeving gaan, maar deze bieden nog onvoldoende capaciteit. De Iraakse winter staat voor de deur en vluchtelingen kunnen waarschijnlijk niet veel spullen meenemen. Ceelen maakt zich zorgen: "Stel je voor dat honderdduizenden mensen in de kou moeten slapen."

Ook vluchtelingen naar Nederland

Het toekomstperspectief voor Mosul en Noord-Irak is op dit moment zo slecht dat je er volgens Ceelen op mag rekenen dat er meer vluchtelingen naar Europa en Nederland zullen komen. Landen zoals Irak zijn zwaar getroffen door het conflict in Syriƫ en de conflicten in eigen land.

Ceelen: "De buurlanden vangen al vijf miljoen mensen op, als je wil dat deze landen dit blijven doen, dan moeten we delen in de problematiek en vluchtelingen overnemen." De directeur van Stichting Vluchteling noemt het 'gek signaal' dat Nederland vluchtelingencentra sluit.

Bekijk hier het gesprek met Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling

Ster advertentie
Ster advertentie