Buitenland
VPRO

Opeens blijkt deze man de kingmaker van de Turkse verkiezingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opeens blijkt deze man de kingmaker van de Turkse verkiezingen

Na een slopende verkiezingsnacht in Turkije zijn inmiddels de meeste stemmen geteld. De extreemrechtse kandidaat Sinan Ogan heeft 5 procent van de stemmen gehaald waardoor noch Erdogan, noch zijn grootste opponent Kilicdaroglu, een meerderheid van de stemmen heeft weten te bemachtigen. Een tweede ronde is nodig bij de Turkse verkiezingen, en Ogan kan zomaar het verschil maken. In Bureau Buitenland vertellen Nynke van Heukelingen, EU-Turkije expert bij Instituut Clingendael, en Turkije correspondent Melvyn Ingleby wie daardoor, volgens hen, de meeste kans maakt om de tweede ronde te winnen.

Trouwe fanbase van Erdogan

De oppositie heeft het met ruim 45% van de stemmen slechter gedaan dan vooraf door de peilingen werd voorspeld. Het zorgde volgens Melvyn Ingleby voor een terneergeslagen houding bij de oppositie. "Die neerslachtigheid kan heel erg bepalend zijn. Ze moeten er nu vijf procentpunten bij zien te smokkelen, en dat gaat ontzettend lastig worden."

Volgens Van Heukelingen heeft de oppositie zich ook verkeken op rechtse, conservatie aard van het land. "We wisten al dat Erdogan een trouwe fanbase had. De retoriek van Erdogan, het conservatieve, het nationalistische, en het zijn van een daadkrachtige leider, dat slaat gewoon erg aan. Dat hebben we nu gezien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kingmaker Sinan Oğan

Hoewel Erdogan al zingend en feestend op een balkon is gesignaleerd, is de strijd nog niet gestreden. Een tweede ronde is nodig en de derde kandidaat, Sinan Ogan, kan daarbij niet meer meedoen. Hij haalde ongeveer vijf procent van de stemmen en die kiezers moeten opnieuw een keuze maken voor de twee overgebleven kandidaten. Daarbij kan Ogan zomaar het verschil maken.

"Turkije is gewoon een rechts land," stelt Ingleby. "Kilicdaroglu heeft gekozen voor een de facto samenwerkingsverband met de overwegend Koerdische HDP. Dat is een doorn in het oog van de nationalistische kiezer, en dat verklaar deels waarom Sinan Ogan het überhaupt zo goed heeft gedaan. En dat veel mensen misschien toch niet voor Kilicdaroglu hebben gekozen. Hij heeft misschien de hard nationalistische en rechtse kant van Turkije onderschat."

Volgens Ingleby plaatst dat Ogan in de positie van kingmaker, want met die ruim 5 procent van de stemmen kan zijn advies zomaar het verschil maken. "Kilicdaroglu moet wel handreikingen gaan doen, en dat wordt heel interessant."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie