Buitenland
VPRO

'Xi Jinping zet dit weekend China nog meer naar zijn hand'

foto: Jade Gao / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Xi Jinping zet dit weekend China nog meer naar zijn hand'

De Chinese politiek gaat het belangrijkste weekend van het jaar in. De top van de Communistische Partij komt bij elkaar, en dat betekent in de regel dat er wat stevige beslissingen zullen vallen. ''Ook gaat Xi Jinping zichzelf mogelijk een nieuwe titel geven,'' zegt China-correspondent Cindy Huijgen.

"Lianghui"

Two Sessions heten ze. De belangrijkste Chinese politieke vergaderingen van het jaar. President Xi Jinping zal namelijk de nieuwe regering bekendmaken. En er is een grote kans dat ook de Chinese grondwet wordt gewijzigd. ''Eerdere Two Sessions, ookwel Lianghui genoemd, hebben al geleid tot grote gevolgen, zoals het einde van de democratie in Hongkong,'' zegt Huijgen.

De sessies worden elk jaar gehouden, maar dit jaar zijn ze extra belangrijk omdat het begin van Xi zijn derde termijn als president wordt ingeluid. Daarnaast zal er een nieuwe regering worden benoemd: Nieuwe premier, vicepremier, nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. ''Niemand weet van tevoren zeker wie dat zullen gaan worden, het is gissen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vriendjespolitiek

Een aantal veteranen gaan waarschijnlijk weg, zoals premier Li Keqiang die tegengeluid gaf richting Xi, maar dat afgelopen jaren al steeds minder durft te doen. ''Daar komt waarschijnlijk Li Qiang voor in de plaats, die zit al veel meer in de zak van Xi. Zo zullen er meer vertrouwelingen van Xi worden aangesteld en wordt het kritische geluid dat er nog was binnen de partij weggevaagd,'' zegt Huijgen.

Roerganger

Ook durven steeds minder gedelegeerden zich uit te spreken tegen de president. ''Het gebeurt zelden, alleen tegen kleine moties is er tegenspraak,'' zegt Huijgen. ''Dit congres duurt twee weken. Er wordt veel meer besproken dan wie de volgende president, premier of regering is. Mogelijk geeft Xi zichzelf een nieuwe titel, dat zou de roerganger kunnen zijn. De leider van het volk. Dit is de traditie: Er wordt opnieuw gekeken of de manier waarop de staat en de partij samenwerken, nog werkt. Dat betekent in praktijk dat nog meer vertrouwelingen aan van Xi aan het hoofd van commissies komen te staan.'' Zo wil Xi zijn greep op de partij en daarmee het land nog verder verstevigen, legt de correspondent uit.

Wil je meer weten over The Two Sessions? Lees hier meer:

Ster advertentie
Ster advertentie