Buitenland
NOSNTR

Wat kunnen de Russen nog bereiken in het zuiden van Oekraïne?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen de Russen nog bereiken in het zuiden van Oekraïne?

De Russen bestoken al weken de stad Marioepol in het zuiden van Oekraïne. Het is zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Het Oekraïense leger laat vandaag weten dat het waarschijnlijk niet lang meer duurt voordat dat ook de laatste Oekraïense troepen die de stad verdedigen zijn verslagen. Kolonel Han Bouwmeester, universitair hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie vertelt in Nieuws en co wat Rusland in het zuiden nog wél kan bereiken.

Rantsoenen

Er gaan berichten op sociale media rond van troepen die daar zitten en zeggen dat hun rantsoenen opraken. Bouwmeester denkt dat het een kwestie van tijd is dat Marioepol valt. "Dat signaal wordt afgegeven door het Azov-bataljon, dat zijn toch hele taaie vechters. Als zij al aangeven dat de strijd bijna niet meer houdbaar is, zegt dat wel wat."

Volgens Bouwmeester is het moeilijk om te bepalen wie er nog vechten in Marioepol. het Azov-bataljon zit er nog, en waarschijnlijk nog wat kleine, ondersteunende onderdelen vanuit het Oekraïense leger. Dan zit er nog een deel burgerbevolking die de stad nog niet is uitgekomen. Dan zit er nog een groep burgers tussenin die zelf de wapens ter hand hebben genomen om zich te verdedigen. Het is heel moeilijk om na te gaan hoe zij zich georganiseerd hebben, omdat het nergens geregistreerd staat."

Waarom Marioepol?

Marioepol is een hele cruciale stad, vertelt Bouwmeester: "Het ligt enerzijds aan de Krim en anderzijds de Donbas. Als je Marioepol beheerst aan landzijde is het belangrijk dat je die verbinding kan maken. Daarnaast is Marioepol ook een havenstad, waardoor je ook een deel van de Zee van Azov beheersen. De stad op zich heb je niet zoveel aan, het is finaal aan flarden geschoten, maar de locatie heeft een hele strategische betekenis."

Chemische wapens

Vanuit het belegerde Marioepol komen onbevestigde berichten van een aanval met chemische wapens door het Russische leger. De Oekraïense autoriteiten hebben dat niet bevestigd, evenmin als hun westerse bondgenoten. "Hierbij moet je een slag om de arm nemen, want de informatieoorlog woedt aan beide kanten. Dus het kan ook iets zijn dat de Oekraïners aandikken, maar dat moeten we nog bezien. Het past wel in een Russische patroon: ze beschuldigden Oekraïne er eerst van biologische wapens te creëren, dat zouden ze als rechtvaardiging kunnen gebruiken om zelf ook dit soort middelen in te zetten."

Ster advertentie
Ster advertentie