Kan Charles III het Verenigd Koninkrijk wel bij elkaar houden?
- Nieuws
- Kan Charles III het Verenigd Koninkrijk wel bij elkaar houden?
De koningin is overleden. Lang leve de koning. Queen Elizabeth moet nog begraven worden, maar Charles, niet direct de populairste royal, heeft het roer van het Koninkrijk al overgenomen. Aan hem de belangrijke taak om de rust te bewaken, want in bijvoorbeeld Schotland en Wales is er duidelijk streven naar onafhankelijkheid. Lukt het Charles het Koninkrijk, inclusief het Gemenebest, bij elkaar te houden? Oud-correspondent Hieke Jippes deelt in Bureau Buitenland haar twijfels.
VPRO BB_090922_VK
Schotse onafhankelijkheid
Gisteren overleed de Britse Koningin in haar Schotse verblijf Balmoral Castle. Dat ze juist daar de laatste maanden van haar leven heeft doorgebracht toont haar grote voorliefde voor Schotland – de band die ze had met het land was volgens Jippes van een zeer persoonlijke aard: "Ze kon daar gewoon rondlopen als de plattelands- countrywoman die ze graag had willen zijn. Ik hoorde ook dat de koningin, als ze daar mensen tegenkwam en groette, ze dat deed in het lokale dialect."
Koningin Elizabeth hield op die manier de reputatie van het Koningshuis in stand, en haar overlijden kan zomaar de drang naar Schotse onafhankelijkheid vergroten. Zo liet onlangs 36% van de Schotten in een referendum weten dat, mocht het einde van het tijdperk-Elizabeth aanbreken, ze liever een republiek zien dan een monarchie. "Of Charles III, de minst populaire troonopvolger in generaties, het land bij elkaar kan houden is zeer de vraag. We weten niet wat hij gaat doen en hoe hij zich gaat manifesteren."
Noord-Ierland
Een ander dossier: Noord-Ierland. De regering is nog altijd van plan om de Brexit-afspraken over boord te gooien. Charles gaat snel een bezoek brengen aan Noord-Ierland, en ook daar heeft hij zich te bewijzen. Het voordeel is volgens Jippes dat, eenmaal koning, Charles in zijn wekelijkse onderhoudsgesprek met de premier invloed kan uitoefenen: "Hij kan Liz Truss, die nu een hele harde toon aanslaat richting de Europese Unie als het gaat om de Noord-Ierse grens, adviseren het rustig aan te doen, en misschien met oplossingen te komen. Hij kent ontzettend veel mensen."
Charles ligt niet lekker, vooral niet in Afrikaanse landen.
Getrokken conclusies
Ook voorbij de grenzen van het Verenigd Koninkrijk tonen de eerste scheuren zich. Zo komen er kritische geluiden uit landen van het Gemenebest die het koningshuis verwijten niet voldoende afstand te hebben genomen van het gewelddadige, koloniale verleden.
Het verbaast Jippes niet dat, zo snel na het overlijden van de Koningin, ook deze kritiek boven komt drijven: “Dat is natuurlijk de tijdsgeest. Bovendien vonden nog niet zo lang geleden bezoeken van de koninklijke familie aan die Caribische eilanden plaats waarvan de perceptie was dat ze zich te veel gedroegen als kolonisten.” Zo was er kritiek op de hele onhandige beeldvorming die ontstond waarbij de royals langs mensen liepen die achter hekken met prikkeldraad moesten staan.
Jippes: "Op Barbados hebben ze hun conclusies al getrokken vorig jaar. Die hebben gezegd 'het is nu mooi geweest'. Dat er andere Caribische landen zullen volgen is niet denkbeeldig." Ook hier zijn er volgens Jippes grote twijfels over Charles: "Hij ligt niet lekker, vooral niet bij Afrikaanse landen. Er zijn Afrikaanse leiders die vinden dat Charles hen met minachting behandelt. Hij zou alleen geïnteresseerd zijn in de Arabische wereld en hij komt hier verder helemaal niet langs. Ook daar heeft Charles iets te bewijzen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.