Buitenland

Wordt dit de nieuwe premier van Japan?

VPRO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt dit de nieuwe premier van Japan?

Yoshihide Suga. Zo heet hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Japan. Het moet formeel nog door het parlement bekrachtigd worden, maar zijn eigen partij, de liberale LDP, heeft Suga al als opvolger aangewezen.

Er staat de opvolger van Abe geen makkelijke opgave te wachten: de Japanse economie hapert, de bevolking is sterk aan het vergrijzen en ook de spanningen met China nemen toe. Weet Suga zich op tijd te bewijzen, nu er in Japan binnen een jaar alweer nieuwe verkiezingen voor de deur staan?

Trouwe rechterhand

Twee weken geleden kondigde premier Abe zijn vertrek aan. Een chronische darmontsteking dwong hem om het stokje vroegtijdig over te dragen. De kans is dus heel groot dat de 71-jarige Suga dat stokje overneemt, al jarenlang is hij de trouwe rechterhand van de premier. "Al te veel zal Suga's beleid niet verschillen van dat van Abe", zegt Japan-deskundige Rogier Busser in Bureau Buitenland.

"Wat wel spannend wordt zijn die komende verkiezingen. In Japan kan de premier vroegtijdig nieuwe verkiezingen uitschrijven. Ze staan gepland voor oktober volgend jaar, maar als Suga zich voor die tijd al goed in het zadel voelt schrijft hij ze eerder al uit." Het kan een strategische keuze zijn, als er snel verkiezingen komen kan Suga nog maar beperkt verantwoordelijk worden gehouden voor beleid.

Andere achtergrond

Hoewel Suga en Abe politiek dezelfde lijn volgen, hebben beide mannen een totaal andere achtergrond. Abe werd geboren in een prominente politieke familie in Tokyo, waar al eerder twee premiers uit voortkwamen. Suga bracht zijn jeugd daarentegen door op het platteland, op de aardbeienboerderij van zijn vader. Na zijn middelbare school studeerde hij in de avonduren aan de universiteit, terwijl hij overdag werkte in de fabriek of op de vismarkt om zijn collegegeld te kunnen betalen. En toen Suga daarna een zetel wilde veroveren in de gemeenteraad van de grote stad Yokohama, liep hij tijdens zijn campagne - zo wil het verhaal - zoveel deuren af dat het hem zes paar schoenen gekost zou hebben.

Wie is Yoshihide Suga en waar staat hij voor? Volgens Rogier Busser toonde Suga zich binnen de LDP een harde werker en was hij ook een drijvende kracht achter veel van Abe’s successen. Maar de haperende economie, een tekort aan arbeidskrachten en de spanningen met het grote buurland China vormen voor Japan grote problemen die ook Suga niet eenvoudig weg kan nemen.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie