Naar homepage
Buitenland

Ooit hebben de Brazilianen een eigen Anna van der Breggen

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Ooit hebben de Brazilianen een eigen Anna van der Breggen

[KRO-NCRV] De Braziliaanse Flavia Oliveira werd achter Anna van der Breggen zevende in de Olympische wegwedstrijd. Dat een Nederlandse dame eerder over de streep komt dan Braziliaanse, is gezien het fiets-DNA van Nederland en Brazilië natuurlijk logisch. Maar daar komt misschien wel verandering in.

Het oer-Hollandse fietsen krijgt de Brazilianen ook tijdens de wegwedstrijd voor de vrouwen niet van het strand. Bij de aankomst is nog plek genoeg voor wie de wedstrijd wil zien.

Fietsen is speelgoed

Wielrennen is er dan misschien niet populair, maar toch kun je in Rio heel goed fietsen. Steeds meer Brazilianen pakken de fiets in het door auto’s dichtgeslibde Rio. En dat kan prima, want er ligt inmiddels meer dan 400 kilometer fietspad in de stad.

606 1


Tot 1998 was fietsen voor de Braziliaanse regering een soort speelgoed want elke eigenaar van een fiets moest een soort belasting betalen. Inmiddels is die belasting afgeschaft en tegenwoordig steekt de overheid zelfs veel geld in het stimuleren van fietsgebruik.

Toeristen

De Nederlanders Jan Willem Zeldenrust en Philip de Wit wilden aanhaken bij die trend en startten een aantal jaar geleden Rio by Bike om toeristen op de fiets rond te leiden door de stad. Dat gaat immers een stuk sneller dan stilstaande auto’s.

Dat kan wel eens gevaarlijk zijn, vooral als de mannen met landgenoten op stap gaan. "Nederlanders zijn eigenzinnige en ervaren fietsers. Autorijders houden daar niet zoveel rekening mee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


400 kilometer fietspad en sneller dan de auto. Wie weet hebben de Brazilianen over een aantal jaar wel hun eigen Anna van der Breggen. En dan komen de Brazilianen vast van het strand om naar de tv kijken.

Luister hier de hele aflevering van Goedemorgen Brazilië

Goedemorgen Brazilië
Verslaggever Martijn Grimmius is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om verslag te doen. Elke ochtend vertelt hij op NPO Radio 1 de verhalen van de dag omtrent de Spelen. Daarnaast spreekt Martijn met Nederlanders die al jaren in de stad vertoeven.

Ster advertentie
Ster advertentie