Buitenland
NOSNTR

Oud-president Frankrijk Sarkozy krijgt jaar cel voor corruptie in Frankrijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-president Frankrijk Sarkozy krijgt jaar cel voor corruptie in Frankrijk

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is schuldig bevonden aan corruptie. De rechter legde hem een celstraf op van drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk.

"Het gaat om een afluisterzaak van politie en justitie," vertelt correspondent Frank Renout in Nieuws en Co. "Daar bleek dat Sarkozy via een andere telefoon informatie vroeg over een onderzoek in ruil voor een baan in Monaco. Daarvan heeft de rechter gezegd: dat is corruptie en machtsmisbruik."

De rechter rekende hem de zaak zwaar aan omdat hij zijn status van voormalig president misbruikte en er als voormalig advocaat "zeer wel van op de hoogte was" dat hij zich met strafbare feiten bezighield.

Sarkozy (66) was president van Frankrijk van 2007 tot en met 2012.

Democratie

De reacties in Frankrijk zijn wisselend. "Juristen zijn blij met de uitspraak. Het maakt duidelijk dat de rechter niet met twee maten meet. Maar in zijn eigen partij zijn mensen teleurgesteld."

Dat meten met twee maten is overigens niet geheel terecht, vinden sommige Fransen. "Hij mag wel het jaar in huisarrest doorbrengen met een enkelband. Dat is niet echt de standaardprocedure," zegt Renout daarover.

En ook bij de huidige regeringspartij van Macron heerst enige vorm van onvrede, vertelt de correspondent. "Er is al veel wantrouwen van politici en dan komt dit er ook nog bij."

Overigens kan het nog gebeuren dat er een extra jaar bijkomt, vanwege een andere zaak. "Over illegale campagnefinanciering. Die speelt over twee weken en gaat een maand duren."

sarkozy

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie