Buitenland
VPRO

Australiërs kijken uit naar de Tour Down Under

  1. Nieuwschevron right
  2. Australiërs kijken uit naar de Tour Down Under

Voor wielerliefhebbers draait natuurlijk alles om de Tour de France op dit moment. Maar in Australië werd deze week de route van een andere grote wielerwedstrijd bekend gemaakt: de Tour Down Under. Journalist Nina van Hattum vertelt in Buitenland Uitgelicht hoe die eruit gaat zien.

BB_220715_Uitgelicht

Visitekaartje

“De renners gaan in januari een parcours afleggen tussen de wijngaarden, door de Adelaide Hills, langs ruige kustlijnen en midden door de stad. Ze finishen op Mount Lofty, een berg die uitkijkt over de stad”, vertelt Van Hattum. ”Dat is een route van bijna 700 km, in 6 etappes.” Volgens de journalist levert de wielerwedstrijd prachtige beelden op: “Net als bij de Tour de France is het een visitekaartje voor Zuid-Australië."

En dat is niet de enige reden waarom de wedstrijd belangrijk is voor Australië. “Bij de vorige Tour kwamen er 40.000 bezoekers en dat leverde ruim 40 miljoen euro op voor de lokale economie.”

Opmars

Het wielrennen is aan een opmars bezig in het land dat voornamelijk bekend staat om zijn liefde voor cricket, rugby en voetbal. Dat heeft volgens Van Hattem alles te maken met het recente succes van een landgenoot: “In Australië is wielrennen nu extra hot omdat een Australiër dit jaar de Giro d’Italia heeft gewonnen, Jai Hindley." Ook komt het enthousiasme terug in het straatbeeld: “Ik zie hier nu genoeg mensen door de straat racen in Lycra pakjes.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie