Buitenland
VPRO

Argentijnse president dreigt 'Big Brother'-deelnemer voor de rechter te slepen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argentijnse president dreigt 'Big Brother'-deelnemer voor de rechter te slepen

De bevolking van Argentinië is compleet in de ban van 'Gran Hermano', de Argentijnse variant van het bekende tv-programma Big Brother. Een deelnemer beschuldigt in een gelekte video de Argentijnse president Alberto Fernández van corruptie. En dat komt de deelnemer mogelijk duur te staan, vertelt correspondent Remi Lehmann in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Argentinië

De deelnemer, een 60-jarige autodealer die ook wel 'Alfa' wordt genoemd, beweert dat de president hem meerdere keren smeergeld heeft betaald. Het fragment waarin Alfa de president beschuldigt haalde de tv-uitzending niet, maar werd alsnog opgepikt via een livestream en ging daarna viraal op sociale media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerlijk persoon

President Fernández reageerde op nationale televisie op de beschuldigingen: "Jullie president is een eerlijk persoon, hij heeft nooit deelgenomen aan enige vorm van corruptie. Zijn fatsoen is nooit in twijfel getrokken en het enige wat ik mijn kinderen kan nalaten, is mijn fatsoen. En als de aanvaller een heel belangrijk iemand is of een gek, zal ik op dezelfde manier reageren."

Maatschappelijk debat

"In Argentinië kijken er meer mensen naar Big Brother via tv en sociale media, dan naar het populairste journaal. Wat in huis wordt besproken beïnvloedt dus het maatschappelijk debat, zelfs al haalt het de officiële uitzending niet", vertelt Lehmann. De bevolking van Argentinië heeft eerder al onvrede geuit richting de president vanwege de torenhoge inflatiecijfers waar het land mee kampt.

Verkiezingen

Het tv-programma is te zien tot begin volgend jaar. En laat dat nou net de periode zijn waarin de landelijke verkiezingen zullen plaatsvinden. "Het laatste dat de impopulaire president Fernández kan gebruiken, is continue kritiek op zijn regering die door miljoenen mensen wordt gezien, zeker omdat zijn positie binnen de regering al wankel is. Hij kiest dus voor de vlucht naar voren", vertelt Lehmann.

Rechtszaak

Of deze situatie zal leiden tot een rechtsproces is volgens de correspondent nog onzeker. "De president moet zijn dreigement van de rechtszaak nog waarmaken en de molens van de Argentijnse justitie draaien zeer traag. Het is waarschijnlijker dat we eerder weten of Alfa uit het Big Brother-huis wordt weggestemd dan Alberto uit het presidentieel paleis."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie