Buitenland

Phili (18) verkoos vluchtelingenwerk boven feesten in Cherso

VPRO
foto: Phili Coolfoto: Phili Cool
  1. Nieuwschevron right
  2. Phili (18) verkoos vluchtelingenwerk boven feesten in Cherso

Het wordt wel Europa's oostelijke frontlinie genoemd als het gaat om de vluchtelingencrisis. Het Griekse eiland Lesbos, vlakbij Turkije. De vluchtelingenkampen puilen uit, de situatie is voor velen erbarmelijk.

Toch proberen veel internationale vrijwilligers iets bij te dragen. Zoals de 18-jarige Phili Cool. Voor haar geen feestvakantie in Chersonissos, maar een half jaar vluchtelingen helpen op Lesbos. Bij Bureau Buitenland doet ze haar verhaal:

De Europese Unie maakte onlangs bekend nog eens bijna 25 miljoen euro vrij te maken om de vluchtelingenopvang te verbeteren op het Griekse eiland, want de kampen op Lesbos zitten nog steeds overvol. Dat leidt tot spanningen tussen de vluchtelingen, maar ook met de lokale bevolking.

Een 16-jarige Syrische jongen werd deze week bijvoorbeeld neergeschoten door een lokale bewoner. En in Moria, het grootste vluchtelingenkamp dat nog steeds overvol zit, vielen acht gewonden door een uit de hand gelopen ruzie tussen bewoners. Het geeft weer hoe gespannen de situatie nog steeds is op Lesbos.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland is elke werkdag te horen van 19.00 - 19.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie