Vlaamse politicus treedt in voetsporen Obama en Trump
- Nieuws
- Vlaamse politicus treedt in voetsporen Obama en Trump
In de stad Ninove, in Oost-Vlaanderen, is ophef ontstaan over het optreden van de lokale partij Forza Ninove, de lokale afdeling van het Vlaams Belang. Die probeert al maandenlang inwoners uit de gemeente aan te moedigen om zich te laten registreren als kiezer. Daartoe trekken vertegenwoordigers van de partij van deur tot deur met een uitgebreide vragenlijst. Hierop is veel kritiek want de privacy van burgers zou in het geding komen. journalist Bart Eeckhout legt het uit in de rubriek Buitenland Uitgelicht.
VPRO BB Uitgelicht
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Micro-targetting
Volgens journalist Bart Eeckhout, verbonden aan de krant De Morgen, is het de eerste keer in België dat een politieke partij op deze manier een gedetailleerde database van potentiële kiezers aanlegt, zo zegt hij in Bureau Buitenland: "Deze praktijk lijkt zo overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar de campagne van Obama indertijd heeft ingezet op het zogenaamde micro-targetting van kiezers. En ook Trump heeft dat gedaan.
Dat men van huis tot huis trekt met een vragenlijst is nieuw voor België en het is meteen omstreden. Vooral ook vanwege de figuur van de politiek voorman van Forza Ninove: Guy D’haeseleer. Dat is een bekend politicus in Vlaanderen, die ook voor het Vlaams Blok en het Vlaams Belang in het parlement heeft gezeten. Bij de vorige lokale verkiezingen miste hij op het nippertje de absolute meerderheid. Anders was hij de eerste lokale burgemeester in België namens het Vlaams Belang geweest."
Privacy-rechten geschonden?
Volgens Eeckhout vrezen critici ervoor dat persoonlijke gegevens van de inwoners met andere partijen gedeeld zullen worden. Ook is onduidelijk hoelang alle data bewaard zullen worden en of ze in de toekomst nog gebruikt worden voor andere doeleinden dan een politieke campagne. "Guy D’haeseleer wil natuurlijk heel graag de volgende keer de verkiezingen winnen en dan is het handig om voor- en tegenstanders van zijn partij in kaart te brengen. Maar stel dat hij inderdaad wint en burgemeester wordt, zal hij dan deze database ook gebruiken om zijn voorstanders te belonen, of tegenstanders juist te straffen? Daar is niet iedereen gerust op."
Guy D’haeseleer zelf ontkent dat de privacy van wie dan ook in het geding is. Hij stelt dat iedereen vrijwillig een verklaring ondertekent en heel goed weet waarvoor de gegevens dienen. De instantie die in België waakt over de privacy-rechten van de burgers is daar niet zo zeker van. Die overweegt om zelf in actie te komen en na te gaan of de regels wel zorgvuldig worden nageleefd.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.