Buitenland

Gevangenen mogen in België een week ongecontroleerd op pad

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevangenen mogen in België een week ongecontroleerd op pad

[KRO-NCRV] Gevangenissen in België zijn al jaren stelselmatig overbevolkt, en onderbezet in het aantal bewaarders. Om de druk te verkleinen, kwam de minister van Justitie met een opmerkelijke maatregel: gevangen delen met z'n tweeën één cel, maar ze wisselen elkaar af. Terwijl de één in de cel zit, mag de andere een week naar huis. Een regeling waar gevangenen met een straf tot tien jaar voor in aanmerking komen. Verslaggever Maarten Bleumers ging op onderzoek uit.

Een gevangene die de gevangenis uitloopt

Bij de poort van de gevangenis in Hoogstraten België, ziet de verslaggever een gevangene genaamd Jan, doodgewoon de gevangenis uitlopen. Hij moet een gevangenisstraf van 9 jaar uitzitten voor een poging tot doodslag. Toch gaat het hek voor de gevangene open en wordt hij opgewacht door zijn vrouw. Hij roept: ''Het is meteen een ander gevoel.''

Loopt iedere gevangene dan zomaar de gevangenis uit?

Niet iedere gedetineerde komt in aanmerking voor deze maatregel. Want er zijn een paar strikte voorwaarden: goed gedrag tijdens eerder verlof, er mag geen sprake zijn van een zedendelict of terreurdaad, je moet je financieel kunnen onderhouden en familie waar je terecht kan moet er ook mee instemmen. De gevangenisdirecteur Dirk Janssens, van de Belgische gevangenis in Mechelen is niet heel positief over de maatregel. ''Het is een systeem dat ingevoerd is, en we voeren dat heel loyaal uit'', zegt hij diplomatiek.

Gebrek aan controle

De gevangenisdirecteur is niet verbaasd over de poging iets te doen aan de overbevolking. ''Er moest wel wat gebeuren", zegt hij. Maar hij heeft er wel moeite mee dat er zo weinig controle is op hun gedrag buiten de poort. "Er is geen meldingsplicht en er is geen contact met hen", aldus Janssens. Gevangenen mogen in hun vrije week geen alcohol of drugs gebruiken, maar er is geen controle op. ''Ze vertrouwen op jou dat je je aan de voorwaarden houdt'', zegt één van de gedetineerden.

'Je proeft telkens weer even van de vrijheid, alleen krijg je die vrijheid niet'

Een gevangenisbewaarder die Maarten spreekt, heeft een dubbel gevoel bij het om-en-om-systeem. Natuurlijk, overbevolking is niet goed. Maar telkens in- en uitschrijven met alles wat daar bij hoort, brengt voor het personeel ook weer extra werk. En ook voor de gedetineerden zelf is het geen onverdeeld genoegen. Sommigen vinden het zelfs zwaarder dan gewoon de hele straf uit te zitten. ''Je proeft telkens weer even van de vrijheid, alleen krijg je die vrijheid niet.''

Week op, week af in de Belgische gevangenis

Ster advertentie
Ster advertentie