Buitenland
VPRO

'Alcoholrestricties voor Aboriginals halen oude wonden open'

foto: PA/GLENN CAMPBELL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alcoholrestricties voor Aboriginals halen oude wonden open'

De Australische overheid voert opnieuw maatregelen in om het alcoholgebruik in de Aboriginal-gemeenschap aan banden te leggen. Het gaat om de stad Alice Springs, in de Australische woestijn, die bekend staan als een van de meest criminele steden van het land. “Alcohol heeft een verwoestende werking op de hele gemeenschap,” zegt emeritus hoogleraar Pacific Studies Ad Borsboom in Bureau Buitenland.

Alcoholrestricties voor Aborginals halen oude wonden open

Assimilatiepolitiek

Alice Springs ligt in het hart van Australië, middenin een woestijngebied. Daar gold vijftien jaar een alcoholverbod voor de ongeveer vijfduizend Aboriginals die in die stad leven. Toen het verbod werd opgeheven, namen de problemen toe. Zoals criminaliteit en huiselijke geweld. Door deze actuele benarde situatie voelt de Australische overheid zich genoodzaakt om weer alcoholrestricties in te voeren. ''Alcohol heeft een verwoestende werking op de hele gemeenschap in Alice Springs,'' zegt Borsboom. ''Generaties die hier zijn opgegroeid leefden jarenlang onder invloed van de strenge assimilatiepolitiek. Dat betekent dat ze niet hun eigen levenswijze mochten handhaven. Tot de jaren zestig en zeventig voerden de overheid dit beleid waarin Aboriginals vanuit hun eigen land in reservaten werden gezet. De Europeaan maakte uit wat mocht.'' Toen de assimilatiepolitiek werd opgeheven, mochten Aboriginals zelf hun alcoholgebruik reguleren, wat resulteerde in overconsumptie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfregulatie

Jarenlang heeft Borsboom zelf tussen de Aboriginals geleefd in Arnhemland, in Het Noordelijke Territorium waar 32,5 procent van de bevolking Aborginals is. ''Aanvankelijk was alcohol geen probleem. Aborginals mochten drie blikjes bier per dag drinken. Daarna kregen ze meer zelfstandigheid en kwam er een alcoholprobleem. Met vliegtuigen werd alcohol ingevoerd. Nu maken Aborginalsbestuurders daar de dienst uit. De situatie nu is dat er een Dry Weekend en Wet Weekend is. Na het Wet Weekend is het weer even goed. Zelfregulatie is een veel houdbaardere beleidsvorm dan de maatregelen in Alice Springs, dat van bovenaf komt,'' zegt Borsboom.

Aboriginals-bestuurders

Volgens Borsboom zou het goed zijn als in Alice Springs, net zoals in Arnhemland, er Aborginalsbestuurders zouden zijnde zelf aangeven hoe alcohol geconsumeerd moet worden. ''Als het nu wordt opgelegd van boven, van de regering, werkt dat nauwelijks. Ook is er geen gebrek aan geld, maar aan deskundigheid. Alcohol is een gevaar voor de gehele samenleving. Maar de regering kan worden beschuldigd van racisme, omdat deze alcoholrestricties alleen gelden voor Aboriginals, en niet voor Australiërs zelf, die zelf ook zware drinkers zijn.'' In 2020 stond Australië eerste op de Global Drug Survey, wat betekent dat ze het vaakst dronken werden van alle landen op de wereld.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie